Olvasni kell!

2022. 03. 10., 4:55pm
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Táncszínházba elhozza a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket október 13–16. között.

 

by Szendi Horváth Éva

Ezen felül 2021 legjobb francia regényét, a skandináv krimi sztárját és az egyik legmeghatározóbb brit történészt, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok, a Magashegyi Underground és a Platon Karataev koncertjét.  A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban kerül megrendezésre a Bookline támogatásával.

Az idén 11 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár több mint 80 programmal, rengeteg könyvújdonsággal várja az érdeklődőket.

Mohamed Mbougar Sarr / Credit:Antoine Tempé /

A rendezvényen Mohamed Mbougar Sarr bemutatja Az emberek legtitkosabb emlékezete című regényét, amely 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült és megkapta a Goncourt-díjat.

A Margó vendége lesz a szólásszabadság határait kutató angol történész, a Time által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott Timothy Garton Ash. Új kötetével érkezik a nagysikerű A méhek története szerzője, a norvég Maja Lunde. A skandináv krimi jeles képviselője, a Fabian Risk-sorozat szerzője, Stefan Ahnhem, valamint a hazájában számos irodalmi díjjal kitüntetett norvég Cecilie Enger. A Bookline-nak köszönhetően a friss megjelenéseket kedvezményes áron lehet majd megvásárolni és dedikáltatni.

Gerlóczy Márton / Credit: Busák Attila /

Darvasi László az év légiutas-kísérőjével érkezik, Garaczi László a társadalmi elszigeteltségről ír, Gerlóczy Márton apa nélküli aparegényét folytatja. Péntek Orsolya városregényének hőse Pécs, Peer Krisztián új verseskötetet jegyez, Tisza Kata pedig hipnózisra hív. Az október 14-én, 80. születésnapját ünneplő Nádas Pétert városi sétákkal és egy rendhagyó beszélgetéssel köszönti a Margó. A vele készült beszélgető könyvről Károlyi Csaba irodalomkritikus mesél.

Nyáry Krisztián 10 évvel ezelőtt a Margón mutatta be Így szerettek ők című kötetét, a fesztivál záróeseménye keretében a könyv sikerének titkát és kulturális hatását járják körül. 

Új könyvvel jelentkezik mások mellett András László, Babiczky Tibor, Benedek Ágota, Bódis Kriszta, Csabai László, Durica Katarina, Fliegauf Gergely, Gurubi Ágnes, Gyurkovics Tamás, Havasréti József, Hidas Judit, Kemény Zsófi, Maros András, Molnár. T. Eszter, Pál Dániel Levente, Réz Anna, Rubin Eszter, Spáh Dávid, Szöllősi Mátyás és Tóth Réka Ágnes. A részletes program a margofeszt.hu és a Facebook.com/margofeszt oldalakon érhető el.

A Margó a találkozások fesztiválja: magyar, norvég, svéd és francia szerzőkkel. Verseskötetekkel, regényekkel és mesekönyvekkel, inspiráló személyes vagy akár felkavaró családi történetekkel ismerkedhetnek meg az olvasók. A fesztivál 80 programja maga az ismeretlen, forduljunk nyitottan a különböző nyelvekhez és kultúrákhoz! Értsük meg a másikat és magunkat, és ne féljünk elveszni a sokszínűségben, mert a cél az, hogy a Nemzeti Táncszínházból ne ugyanaz az olvasó jöjjön ki, mint aki bement,– mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója.

Az olvasnivalók bemutatói és a beszélgetések mellett esténként zenés programok zárják a napot. A Magashegyi Underground különleges, kortárs magyar verseket feldolgozó előadását mutatja be. Fellép a Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev zenekar új, Partért kiáltó című lemezével. Valamint koncertet ad Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-énekese. Ő az idén indította útjára új, magyar nyelvű projektjét, a Papírsárkányokat Farkas Zazie, Issiaga Camara és Gaál Dániel közreműködésével.

A Nemzeti Táncszínházban nyolcadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, a vele járó pénznyereményt és a próbafordítást, valamint a Bookline jóvoltából a 10 millió forint értékű médiatámogatást. A 2021-es díjazott, Halász Rita önálló estjét a Liszt Ünnep keretében október 12-én rendezik meg a Müpában, Beck Zoltán és Pálos Hanna közreműködésével.

MARGÓ IRODALMI FESZTIVÁL ÉS KÖNYVVÁSÁR

                     Nyolcvan program a Nemzeti Táncszínházban!

  1. OKTÓBER 13–16.

További információk:

margofeszt.hu

facebook.com/margofeszt

instagram.com/margofeszt

spotify/margofeszt

lisztunnep.hu