Olasz konyhák, olasz termékek

2022. 14. 11., 10:35pm
Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az „Olasz Gasztronómiai Világhét" 2022. november 14 és 20. között

 

A 2016-ban életre hívott kezdeményezés keretében világszerte eddig több mint 8000 eseményt szerveztek az olasz élelmiszeripar legjavának és Itália borászati, gasztronómiai hagyományainak nemzetközi szintű népszerűsítése céljából.

Az idei világhét fő témája a „Közösség, fenntarthatóság és innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért".

A cím az együttlétre, az egészséges és fenntartható olasz étkezésre helyezi a hangsúlyt, az együtt étkezésre, az étkek megosztására.  Emellett az innovációra, amely a terület, a termékek és az emberek központi szerepén, a kapcsolatokon és a hagyományos szakértelmen alapul. Így mutatva meg az olasz, példaértékű kézművességet.

A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény tematikája kiemelt figyelmet fordít a mediterrán diétára. Kiemelt figyelem illeti a védett és ellenőrzött eredet megjelölésű termékek kiemelését - megóvását, valamint az Italian sounding jelenség és a csomagoláson feltüntetett tápértékjelölés olasz modelljét, a NutrInform Battery-t inspiráló elvek bemutatását.

Utóbbi célja, hogy a fogyasztókat olyan alapvető információkkal lássa el, amelyek elősegítik a tudatos és az egyéni igényeiknek megfelelő élelmiszerek kiválasztását.

Gabriele La Posta, Manuel Jacoangeli Olaszország budapesti nagykövete, Giovanna Chiappini Carpena, Michele Fasciano

Az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia által szervezett programok a következők a magyar közönség számára:

-a világhét tematikájába illeszkedő videók, olasz régiók tipikus receptjeivel,

-a 2030-as Világkiállítás megrendezésére pályázó Róma előtt

tisztelgő, valamint az olasz cukrászatra fókuszáló főzőshow-k és

-magyarországi olasz éttermek a világhét alkalmából kínált speciális

menüjei.

Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti kirendeltségének igazgatója elmondta, kilenc magyarországi olasz étterem vesz részt a gasztronómiai héten.

Továbbá ismertette, hogy a videók a hét folyamán a Nosalty magyar gasztronómiai weboldalon és a www.italianfestival.eu honlapon lesznek elérhetőek. Ám nem is egyszerre, hanem minden napra jut egy recept.

Ezen kívül figyelmébe ajánlja a közönségnek a 20 rövidfilmet, ami régiónként mutatja be az olasz konyhák eltéréseit. A honlapon beszámolnak még az aktuális fő promóciós kezdeményezésekről, amelyeket rendszerint intézmények oldalain hirdetnek és közösségi csatornáikon jelentenek be.

Gabriele La Posta, az Olasz Kultúrintézet igazgatója örömmel beszélt arról, milyen szoros kulturális kapcsolata van a közönséggel az intézetnek. Éppen ezért a személyes részvétel mellett zajló események közül kiemelkedő az Olasz Kultúrintézet november 15-i rendezvénye, a Food Markets – 0 km-es Illatok és Ízek sorozat részeként bemutatott, Firenzei Központi Piacról szóló dokumentumfilm (’52) vetítése:

Firenze – Mercato Centrale (52’),
rendezte: Stefano Tealdi és Vincenzo Caruso A film a torinói Stefilm produkciós ház Food Markets – Illatok és ízek nulla kilométeres hozzávalókból sorozat része.
November 15., 18:30
Olasz Kultúrintézet, Sala Fellini
(1088 Budapest, Bródy S. u. 8.)
Olasz nyelven, magyar felirattal.
A vetítés után toszkán étel- és borkóstoló Mario Palermo, a “Trattoria Toscana” séfjének közreműködésével. Visszajelzés: iicbudapest@esteri.it címen | Helyek korlátozott számban.

November 17-én és 18-án Angelo Gala nemzetközi szinten elismert és többszörösen díjazott cukrászmester tart egy kétrészes cukrász mesterkurzust 7 magyar szálloda- és vendéglátóipari iskolából érkező diákok és tanáraik számára a Cukrász Ipartestület székhelyén.

„Kedves Barátaink!
2022. november 14. és 20. között idén is együtt ünnepeljük az Olasz Gasztronómiai Világhetet.
Az immár hetedik alkalommal megrendezett esemény „Az asztal összetartó ereje, a fenntarthatóság és az innováció: az olasz konyha összetevői az emberek egészségéért és a bolygó védelméért" vezértémára épül, amely cím a közösen együtt töltött időt, az egészséges és fenntartható olasz étrendet, a vidék fontosságán alapuló innovációt, a termékeket és készítőiket, valamint az olasz kézművességet a világ számára példává tevő hagyományos készségeket és kapcsolatokat helyezi a középpontba.
A korábbi évekhez hasonlóan az idei tematikus hét is kiemeli a mediterrán étrendet, az oltalom alatt álló és ellenőrzött megnevezésű termékek védelmét és bemutatását, valamint az olasz élelmiszer-címkézési rendszert meghatározó alapelveket.
Amint látni fogjátok, a korábbi évekhez képest számos újdonsággal készültünk, amelyek, remélem, sok érdekességgel szolgálnak.
Mindannyiótoknak jó böngészést kívánok
Manuel Jacoangeli
Olaszország budapesti nagykövete”

Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia részéről fontos feladatnak tartja az olasz termékek megismertetését külföldön, így Magyarországon is. Az itáliai konyhaművészet kultúra, aminek kifejezésmódja a hagyomány és az újítás. A termékek megismerésénél sokat segít a címkézés és a képzés. Nagy öröm számára is, hogy már hetedszer vesznek részt az „Olasz Gasztronómiai Világhét" szervezésében.

További információ:

www.italianfestival.eu 

ambasciata.budapest@esteri.it 

budapest@ice.it