Októberben ismét Design Hét Budapest

2019. 07. 08., 1:05pm
Fókuszban a gazdaságélénkítés, a flow és a Balti Országok. Idén október 4–13 között, immár tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődőket a Design Hét Budapest fesztivál – számos újdonsággal.

Fókuszban a gazdaságélénkítés, a flow és a Balti Országok. Idén október 4–13 között, immár tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődőket a Design Hét Budapest fesztivál – a korábbi évek gyakorlatához hasonló felépítésben, de számos újdonsággal.

A Design Hét Budapest fesztivál Magyarország legnagyobb designeseménye. Fő célja - a szemléletformáláson túl -  a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése, és ez által a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.

Gazdaságélénkítő programok

Több, hangsúlyosan gazdaságélénkítést célzó programmal is várják az érdeklődőket a szervezők.

Egy néhány napos, kifejezetten a kreatívipari kis- és középvállalkozások igényei szerint összeállított előadás-sorozat keretében szakértők adnak majd választ a leggyakrabban felmerülő stratégiai, finanszírozási, kereskedelmi, szerzői jogi, illetve kommunikációt érintő kérdésekre.

A vállalati döntéshozókat célozza meg az a jó gyakorlatokat bemutató előadás-sorozat, melynek során sikeres hazai vállalkozások avatják be az érdeklődőket a design stratégiai alkalmazásának előnyeibe, saját tapasztalataikat osztva meg a jelenlévőkkel.

Ebben az évben is megrendezik a Service Design Day programot, a stratégiai tervezés és a design kapcsolatát példákkal szemléltető előadás-sorozat és workshopot.

Sor kerül az idén tizenegyedik alkalommal odaítélt Design Management Díjak átadására, amivel a designmenedzsment-szemléletű vállalatirányítás sikeres gyakorlatait ismeri el a Magyar Formatervezési Tanács.

Az idei fő téma: FLOW

Designerek és vállalkozók szoros együttműködése egy magasabb cél: az erős és nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma megteremtése érdekében, aminek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében.

Valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó – ez az a FLOW állapot, amelynek elérésére törekszünk, és ehhez kíván hozzájárulni a Design Hét Budapest a maga eszközeivel.

A FLOW témájához kapcsolódó Design Hét Budapest-programok célja kettős:

-egyrészt szeretnék megkönnyíteni a gazdasági döntéshozók és designerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegíteni a designerek szerves integrálódását a vállalkozói közegbe,

-másrészt szeretnék a nagyközönség számára minél több programon keresztül megtapasztalhatóvá tenni, hogy a design alkalmazása nem csak vállalati szinten jelentős tényező, hanem az életünket gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény. Ennek érdekében számos közösségépítő eseményre kerül sor a Design Héten: lesznek workshopok, gyermekprogramok, társadalmi felelősségvállalásról szóló események, networking programok, kerekasztal-beszélgetések és designjóga is.

Díszvendégek: a balti országok

A Design Hét Budapest díszvendégei 2019-ben a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság. A három állam természet közeli szemléletmódja, designereik hagyományokat tiszteletben tartó és egyben megreformáló attitűdje, az új technológiák, anyagok és más innovációk gyors adaptálása, valamint az élet mind nagyobb részét átszövő digitalizáció gyorsan változó és rendkívül inspiráló design-ökoszisztémát teremtett az elmúlt időszakban. Ez több szempontból is párhuzamba állítható hazai példákkal, illetve módot ad a tapasztalatcserére. A friss észt, lett és litván designeredményeket kiállításon és workshopokon mutatják majd be a szervezők.

Állandó programok és vidéki események

Visszatérnek a Design Hét Budapest állandó programelemei:

-a designerek műhelyeibe betekintést engedő Nyitott Stúdiók,

-a város érdekes helyszíneire kalauzoló Design Túrák.

-az idén negyven éve alapított Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása – mindkét elismeréshez kiállítás is kapcsolódik

-megrendezik a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformját, a „Hova tovább?” iskolabörzét.

Bővül a vidéki partnervárosok köre is. A korábbi években már nagy sikerrel csatlakozott Debrecen, Győr, Pécs és Sopron városa mellé új belépőként Eger városa társul, így 2019-ben öt vidéki városban már biztosan lesz a helyi designerek, intézmények és vállalkozások közötti kapcsolatteremtést elősegítő Design Hét.

A rendezvény részletes programját a későbbiekben teszik közzé a szervezők.

A Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

www.designhet.hu   www.mft.org.hu