Oh természet, dicső természet!

2024. 02. 02., 2:49pm
Mely nyelv tudna versenyezni véled, -  írta Petőfi Sándor A Tisza című versében

 

by Szendi Horváth Éva

 Zbigniew Bury saját maga is megtapasztalta a természet hatalmát. Festészettel, grafiával és keramikával foglalkozott, míg el nem költözött a Beszkidek vadregényes tájaira. Az ősrengeteg derékvastagságú óriásai és a helyi népművészet olyannyira megihlette, hogy láncfűrészt ragadott és elmerült a faszobrászat rejtelmeibe.

Zbigniew Bury (1966, Wadowice) interdiszciplináris művész, festészettel, kerámiával és szobrászattal foglalkozik. 2008 óta Alex Johanson álnéven karikatúrákat készít. 2009-ben elnyerte a Labor Omnia Vincit Társaság ezüstérmét, amely szakmai, művészeti és társadalmi-kulturális tevékenységének eddigi legmagasabb elismerése. 2013-ban Bogdan Zdrojewski kulturális és nemzeti örökségvédelmi miniszter a Lengyel Kultúráért Érdemrendet adományozta neki. 2020-ban az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia díszdiplomáját kapta meg Kijevben. Országos és nemzetközi kiállítások résztvevője.

A sokoldalú lengyel művésznek, Zbigniew Burynak a minap először nyílt kiállítása Magyarországon. A Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában a közönség a Beszkidek népművészete által inspirált faszobraival ismerkedhet meg. Bury munkái szimbolikusak, leegyszerűsített, ősi formaviláguk a primitív művészetre emlékeztet. Jellemző rájuk a geometrikus, szabad forma, egy-egy torzult részlettel, - ezáltal  egyedülálló, sajátos világot alkot.

A kiállítás-megnyitóra a művész is Magyarországra utazott. Az eseményen a Skład Niearchaiczny góral népzenei együttes lépett fel.

 Zbigniew Bury szobrainak a kiállítása  a Platán Galériában –/1061 Budapest, Andrássy út 32. /2024. március 14-ig tekinthető meg.