ÖKO szokások gyerekeknek

2022. 09. 10., 8:39pm
Több ezer gyermek részvételével indult a környezeti nevelési programja

 

Mindeközben az elmúlt két évben egyre nőtt a lakossági energiafelhasználás

A környezeti nevelés célja a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel elősegítése, a természet – s benne az emberi társadalom – harmóniájának megőrzése, fenntartása.

A környezettudatos életmódra, valamint a felelős fogyasztásra való nevelés és társadalmi edukáció a Procter&Gamble egyik legfőbb törekvése világszerte, ezért vezette be Magyarországon is ÖKO-szokások nevű oktatóprogramját általános iskolai tanulók részére. Az ingyenesen letölthető tananyag nyolcezer diákot ért el az elmúlt egy évben.

A környezeti nevelés a pedagógia egyik legdinamikusabban fejlődő területe. A fenntarthatóságról, a felelős fogyasztásról, a zöld gondolkodásról és a környezettudatos értékrendről már egészen kis kortól kezdve találkozhatnak a mai gyerekek. Mégis sokak számára még a legalapvetőbb cselekedetek, mint például a szelektív hulladékgyűjtés is, ismeretlen fogalmak.

A környezeti nevelés célja ezért a tudatformálás és a társadalmi környezet nagymértékű javítása azáltal, hogy a természeti és környezeti értékek megóvásához szükséges tudást, készségeket, viselkedést helyezi előtérbe. Alapelveinek, célkitűzéseinek megvalósításához olyan módszereket kell alkalmazni, amelyek a tanulókat képessé teszik arra, hogy felnőttkorukban környezettudatos, cselekvő állampolgárok legyenek. Az élet bármely területén hozott döntéseik összhangban legyenek a fenntartható fejlődéssel és fogyasztással.

A P&G globális nagyvállalatként tudatában van a bolygó védelmében vállalt felelősségének, és elkötelezett a környezetvédelem támogatása, valamint a környezeti nevelés és edukáció ösztönzése mellett. Tavaly bemutatott, a vállalat weboldaláról letölthető átfogó oktatási segédanyagai segítik a tanárokat és diákokat az alapvető ökológiai szokások elsajátításában. Az anyagok a környezetvédelem három kulcsfontosságú területére összpontosítanak: a vízvédelemre, a hulladékgazdálkodásra és az energiatakarékosságra.

A P&G legfrissebb adatai szerint közel 8000 diákhoz jutott el az oktatási segédlet az elmúlt egy évben, de a vállalat itt nem áll meg. Céljuk, hogy az ország több mint 2.400 általános iskolájának mind a 720.000 diákjához eljussanak. Ezért a jövőben átfogó tájékoztatási programot indítanak, hogy minél több oktatási intézmény és pedagógus számára elérhetővé tegyék interaktív oktatási segédletüket.

„Termékeink gyártása során rengeteget tanultunk arról, hogyan takaríthatunk meg vizet, energiát és más természeti erőforrásokat. Ezt a tudást szeretnénk megosztani oktatási anyagok formájában, amelyeket elsősorban általános iskolai tanárok számára készítettünk. Örülünk, ha letöltik és felhasználják az órákon (kémia, fizika, biológia, földrajz, matematika), ezzel ösztönözve a diákokat a felelős fogyasztásra a bolygó védelme érdekében.”– mondta Krubl Yvette, a vállalat kommunikációs vezetője.

Minden fejezet átfogó tudást ad

Bevezető oktatóanyagból és munkalapokból áll, amelyek érdekes kísérletekhez is tartalmaznak tippeket. A diákok ÖKO-detektíveket játszanak, és például tesztelik, milyen gyorsan bomlik le a hulladék, kiszámolják, hogy háztartásuk mennyi energiát és pénzt takaríthat meg a mosás során az energiatakarékos ciklusok használatával. Vagy megtanulják, milyen úton halad a víz, mielőtt a csapból kifolyik, mi vár rá a mosdókagylóból vagy mosogatótálcából való távozás után.

Az anyagok videói kisiskolásoknak, a feladatlapok pedig 7-8. osztályos diákok számára készültek, és hozzásegítik őket a természettudományok, a kémia, a földrajz, a fizika vagy a matematika területén szerzett tudásuk elsajátításához és igazolásához.

Nőtt a lakossági energiafelhasználás

Az otthoni környezettudatos magatartás az utóbbi időben még jobban előtérbe került, hiszen egyrészt a világjárvány elmúlt két évében a családoksokkal több időt töltöttek otthonukban, növelve az energia- és vízfogyasztást, másrészt az emelkedő energiaárak miatt a háztartások egyre megfontoltabban és óvatosabban kezelik a fogyasztásukat.

A háztartások növekvő energiafogyasztását a hazai és európai adatok is világosan kimutatják. A magyar háztartások gáz- és villamosenergiafogyasztása már 2020-ban is közel 5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján pedig 2020-hoz képest a lakossági fogyasztók 12%-kal több földgázt használtak fel 2021-ben. Tavaly ötéves csúcsot döntött az éves hazai villamosenergia-fogyasztás is, 4,9%-kal emelkedett 2020-hoz képest, és az elmúlt öt év felhasználásnál is magasabb volt.

Az Eurostat idén júniusban megjelent adatközlése alapján a háztartásokból származott az Európai Unió végső energiafogyasztásának 27%-a. A fogyasztás nagy részét a földgáz (31,7%) és a villamos energia (24,8%) fedezte. A háztartások főként otthonaik fűtésére használják fel az energiát (62,8%), a világításra és az elektromos készülékekre felhasznált villamos energia 14,5%-ot tesz ki, a vízmelegítés aránya 15,1%, a fő főzőeszközök pedig a háztartások energiafogyasztásának 6,1%-át teszik ki. A helyiségek fűtése és a vízmelegítés együttesen így a háztartások végső energiafogyasztásának 77,9%-át teszik ki. Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 32%, amely meghaladja az európai átlagot,az energiaforrások tekintetében pedig a hazai lakossági szükségletek leginkább a földgázra támaszkodtak (50,7%).

A környezettudatos magatartás természetesen nemcsak az energiafogyasztás csökkentését jelenti. Minden apró lépés és cselekedet, amit egy háztartás megtesz otthon, legyen szó akár a hidegebb hőfokon történő mosásról, az energiatakarékos izzók használatáról, a műanyagcsomagolások csökkentéséről és szelektíven gyűjtéséről, mind hozzájárul egy fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez.

Kis lépés nekünk, nagy változás a bolygónak.