Ó, csodálatos Afrika!

2022. 07. 03., 8:01pm
Aki ellátogatott az Utazás kiállítás keretein belül megrendezésre került 10. Hungary Helps Afrika Expo-ra, azt lágy balafon muzsika, frissen őrölt etiópkávé illata, színes szőttesek és egy nagy csapat lelkes ember fogadta.

by Szendi Horváth Éva

 Az újépítésű, modern H Pavilon mintegy egytizednyi területén, azaz480 négyzetméteren március első hétvégéjén, napokon át Afrikáé volt a főszerep.  Egy év kihagyás után az első, szakmai jellegű napon ismét találkozhattak azok, akik majd két éve nem látták egymást, vagy csak az éteren keresztül érintkezhettek.

A nagyérdemű látogatók már az első napon is egy sor lelkesítő előadást hallhattak olyanoktól, akik úgymond "otthon vannak Afrikában". Ők azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik a Hungary Helps Program támogatásával összesen 18 afrikai országban különböző projekteket bonyolítanak le. A 22 kiállító között volt, aki önkéntes orvosokat keresett, illetve más távtámogatókat tehetséges diákok patronálásához.

Az érdeklődők többek közt a Közel Afrikához Alapítvány nagyon fontos munkájával is megismerkedhettek. Az Alapítvány Maliban segíti a gyermekek oktatását és a munkatársak hosszan nyomon követik diákjaik életét. A lányokkal folytatott beszélgetéseik során kiderült, hogy a nemi szerv csonkítás kapcsán szinte mindegyikük érintett. Az Alapítvány elkötelezte magát a csonkítás, a gyerekházasságok és a nőket érintő erőszak ellen. Maliban elszántan küzdenek azért, hogy a gyengébb nem emberi jogai minél kevésbé sérüljenek.

Pénteken az érdeklődők egész napos konferencián vehettek részt, mely az Afrika Expo Budapest facebook oldalánélő közvetítésben is nyomon követhető volt!

Szombaton és vasárnap az Ethiopian Airlines Afrika színpadán változatos kerekasztal-beszélgetésekre került sor. Számos kulturális program várta a látogatókat, a játszósarokban pedig az afrikai kézműves foglalkozásokon lehetett részt venni. Az Utazz Afrikába Utazási Standon beindult a nyereményjáték is.

A tanzániai, kenyai, szenegáli utakat kínáló Afrika-specialista utaztató standján a hírlevélre feliratkozók között minden nap afrikai ajándékcsomagot sorsoltak ki.