„Nyitottan állok, és várok”

2023. 16. 04., 9:24pm
Az idén is a Rózsavölgyi Szalonban került sor a Psota-díj átadására

 

by Szendi Horváth Éva

A Psota Irén Alapítvány hét éve Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére jött létre. Az Alapítvány minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, emlékére annak a színésznőnek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyulnak.

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva kérte fel: Básti Juli Kossuth-díjas színművész, dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd.

Az idei díjátadó a szokásosnál is szeretetteljesebb hangulatban zajlott, a díjazókat és a díjazottat, SZIRTES ÁGIT több évtizedes barátság szálai fűzik össze.

 A kuratórium nevében Hegedűs D. Géza színművész, rendező mondott köszöntőt. A díjazott munkásságát Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező méltatta. A kuratórium nevében a díjat Szirtes Ági egyik legjobb barátnője, Básti Juli színművész adta át.

Psota Irén 1988-ban írta önéletrajzi könyvében:

-Minden szerepemben, mindennap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok - akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok.

A Nemzet Színészévé Psota Irén helyére Almási Évát 2016. március 16-án választották meg. Almási Éva akkor határozott úgy: alapítványt hoz létre. A kuratórium minden évben egy-egy olyan színésznőt díjaz, akinek sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez. Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra.

A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette: Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható rajta.

Először, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak, 2021-ben Takács Katalinnak, 2022-ben Molnár Piroskának ítélték oda a Psota-díjat.

(2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem került sor a díj kiosztására.)