Nyit a Gourmet Fesztivál

2022. 26. 05., 10:39pm
Pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál!

 

Fotó: Kertész Attila Mihály

A kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Nagymamája házi nudlijával készül Sárközi Ákos, Széll Tamás tejfölös gombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.

Gourmet fesztivál: 2022. május 27 – 28 – 29-én, a Millenárison

A három napig tartó fesztiválon kiállító mintegy 70 étterem és cukrászda összesített menüsorában közel 200 étel és desszert található. Az idei téma az örökség, amit minden kiállító igyekszik legalább egy-egy fogásban továbbadni a közönségnek. A széles és színes menüsorban sok minden elfér a mindenki számára ismerős klasszikusoktól az ismeretlen kulináris különlegességekig.

Lesz palócleves, szegedi halleves, töltött káposzta, lecsó, tojásos nokedli, kaszinótojás, rakott krumpli, káposztás tészta, mákos guba, tejbegríz és aranygaluska - hogy csak néhány hazai kedvencet említsünk. Sárközi Ákos például nagymamája nudlijával és túrós tésztával készül, Rácz Jenő grillezett kacsamáj mellett zsíros kenyeret is ad majd.

Érdekességekből sem lesz hiány. 

Például Széll Tamás egyik gyerekkori kedvencét, a szinte feledésbe merült tejfölös gombócot készíti el a Gourmet Akadémia színpadán. Itt később az is kiderül, hogy mi az ángádzsábur és miért kell bele churut. De a fesztivál kínálatában szerepel bodag, csíramálé, bobajka, ganca, csücsür és baraboly, valamint szilvakatyó is.

 Mindezek mellett az egzotikusabb ízek kedvelői sem maradnak hoppon, hiszen a menüből nem hiányoznak a közel-keleti és ázsiai konyha legjobb hazai képviselőinek fogásai sem: lesz fattoush, mutabal és muhamara, kebab, kho, tajvani gua bao, ramen és shabu-shabu. Valamint mangalicából, lótuszgyökér-saláta, malacfül kimchivel, csípős-savanyú és tom-yum leves, valamint szusitekercs válogatás is.

Az ételeket az ország legjobb boraival, pezsgőivel, söreivel, pálinkáival és különleges koktélokkal lehet kísérni. A teljes menüsor itt található: https://gourmetfesztival.hu/hu/kiallitok#!/mlist//

Az egreses töltött káposzta eredete

 „Az örökség számomra a családi múltat, a családi hagyományokat jelenti” mondja Mautner Zsófia, gasztronómiai szakíró, aki a Gourmet fesztiválok mindegyikén részt vett, mint műsorvezető és így lesz ez idén is. A május 27-29 között a Millenárison zajló fesztivál témája az örökség lesz, ennek kapcsán kérdeztük Zsófit.

Anyukája az Alföldről származik, onnan jött a falusi lét szeretete, apukája tősgyökeres budapesti – meséli Mautner Zsófia gasztroblogger. Hozzátéve, hogy apjától a „városi, hétköznapi” főzést hozta. „Akkor jöhettek az öccsével együtt ki a konyhába zöldséget pucolni, ha jól viselkedtek” – avatott be a múlt rejtelmeibe Zsófi apukája. Azt pedig, hogy mit hagy örökül a szakíró és honnan az egreses töltött káposzta öröksége, megtudhatjuk ebből a kisfilmből: https://www.youtube.com/watch?v=ZN7Wl135Bqs

Babka, grissini, gyoza és sós kifli

 Túl azon, hogy végigkóstolhatjuk Magyarországot, ráadásul mindenből a legjobbat, az OTP Bank Gourmet fesztiválon a gasztronómia ismert alakjaitól is elleshetünk titkokat a Gourmet Akadémián, ahol a gyereknapon az apróságok is összekenhetik a kötényeiket. Mindezt május 27-29-ig, a Millenárison.

A tanulni és szórakozni vágyó gasztro kalandorokat a Gourmet Akadémia várja a hétvégén. Képezhetjük magunkat Steiner Kristóf és Nimrod Dagan vegán workshopján, Nemesvölgyi Attila és Vámos Juci megmutatja, hogyan készül a flódni és a babka.

Megismerhetjük az Őrségi konyha rejtelmeit és megtudhatjuk, mit kínál ma az ország első Michelin-csillagos étterme, a Costes. Sok mindent megtudhatunk a ginről, egy igazi japán nagyitól, hogy hogyan készül a gyoza, és főznek majd lucskos káposztát alföldi kamillával és hangyával. Betekintést nyerhetünk a Costa Rica-i kávéfarmerek hétköznapjaiba. Megtudhatjuk, milyen a progresszív fine dining tojásos nokedli, Széll Tamástól pedig elleshetjük a tejfölös gombóc titkát.

Vasárnap a gyereknapot is ünnepli a Gourmet, ami 14 év alattiaknak ingyenes. Ez alkalommal a gasztronómia sztárjaival süthetnek-főzhetnek az apróságok, nagyobbacskák. Lesz például grissini készítés Szabi a Pékkel, pitedíszítés Rosenstein Timivel, sóskifli-sütés Wolf Andrással és csokoládé mesterfokon, Menyhárt Attilával.

A vasárnapi gasztroshow-t “Előttem az utódom” címmel: Bíró Lajos és Bíró Dani zárja. Bíró Lajos sztárséf, ezúttal nem Segal Viktorral méri össze a tudását, hanem nyomdokaiba lépő fiával, Danival főz majd közösen. Annyit elárulhatunk, hogy disznósajt biztosan lesz benne, és a jó hangulat is garantált.

Az OTP Gourmet Fesztivál vendégei, azon túl, hogy egyedülálló gasztro élménnyel lesznek gazdagabbak, jótékonykodhatnak is: a főbejáratnál található molinón autista fiatalok rajzai jelennek meg, kapcsolódva a gourmet tematikához. Az eredeti művekre mindenki licitálhat az Autistic Art online aukciós felületén. A licitekből befolyó összeggel az Autistic Art Alapítvány munkája kerül támogatásra, amely az autizmussal élők különleges alkotásait mutatja be a világnak, segítve ezzel nem mindennapi életüket.

Bővebb információ a gourmetfesztival.hu oldalon