Nőnek lenni a populizmus őrületében

2020. 20. 01., 8:00am
Budapesten is bemutatják a díjnyertes Volt egy álmom című olasz filmet

Budapesten is bemutatják a díjnyertes Volt egy álmom című olasz filmet

A 2020. január 27. és február 2. között megrendezendő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (https://bidf.hu/hu/) egyik legnépszerűbb alkotásának ígérkezik Claudia Tosi díjnyertes filmje, mely női politikusok küzdelmeit mutatja be Berlusconi Olaszországában.

A film, a fesztiválon, a Harc a szabadságodért nevű szekcióban versenyez. A már most számos nemzetközi díjjal  - többek közt a Lipcsei Filmfesztivál Aranygalambjával és a Fipresci-díjjal - elismert alkotás két bátor politikusnő harcát mutatja be egy korrupt és kegyetlen politikai környezetben, amit ráadásul tovább fertőz a populizmus.

A Volt egy álmom című dokumentumfilm méltatására a szervezők Szelényi Zsuzsa volt országgyűlési képviselőt kérték fel – korántsem véletlenül. A magyar politikus, külpolitikai szakértő jelenleg a német Robert Bosch Akadémia ösztöndíjasaként Berlinben folytat kutatásokat az Európai Unió jövőjével kapcsolatban.

Bár a film cselekményének helyszíne Olaszország, a magyarok és más európaiak is könnyen magukra ismerhetnek abban a politikai környezetben, amelyet a férfidominancia, és a hatalomért folytatott harc ural.

A film tíz évet ölel át a Berlusconi elleni feminista küzdelemtől, a 2018-as választásokig. Amikor Silvio Berlusconi 2008-ban negyedik alkalommal lett olasz miniszterelnök, populizmusával még egzotikumként tűnt fel az európai politikai palettán.

A majd tíz évvel később megválasztott amerikai elnök, Donald Trump, azonban már világpolitikai szintre emelte a harsogó, nőellenes populizmust.
A film hősei, két középkorú nő, akik évek óta harcolnak a nemek közti egyenlőség kivívásáért, úgy határoznak, hogy beszállnak a politikába.

Manuela az olasz parlament tagja lesz, barátnője Daniela pedig helyi politikus. A két szenvedélyes nő az olasz nők számára meglehetősen barátságtalan politikai környezettel találják magukat szembe. Milyen közelről ez a világ? Milyen dilemmákkal találkozik az, akit nem a pénz és a hatalom, hanem az emberek sorsa érdekel? Manuela és Daniela lelkesedését úton-útfélen kikezdi a valóság. Hitüket és erejüket azonban nem csak erős meggyőződésük, de barátságuk is táplálja. Frissítő humoruk és közvetlenségük üdítő reményt ad az olyan sötét időkben, amelyekkel az olasz társadalom is szembenézett.

 „A nők ugyanazért szállnak be a politikába, mint a férfiak. A közügyek izgalmasak, a politikai szerepvállalás a cselekvés lehetőségét ígéri. Érdemes-e nőként a közösség érdekében szerepet vállalni? Milyen messzire juthatunk, ha az elveinkért küzdünk? És egyáltalán, mit jelent a siker a közéletben? Ez a csodás film ezekre az alapvető kérdésekre keresi a választ.” – foglalja össze a film fő dilemmáit Szelényi Zsuzsa

Eljött a politika vége? Ezt a provokatív kérdést teszi fel újra és újra Claudia Tosi, rendező, producer az elmúlt évtized olaszországi fejleményeit vizsgálva. Miután a legutóbbi parlamenti választásokon a populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom és a szélsőjobbos Liga is legyőzte a demokratákat, már a kérdés is okafogyott: talán már nincs is politika.

„Fiatal politikusként a 90-es években nemigen találtam olyan szerepmodellt Magyarországon, aki segíteni tudott volna abban, hogy eligazodjak a politika férfivilágában. Ma már valamennyire más a helyzet, már nagyon sokan igénylik, hogy nők nagy számban vegyenek rész a közéletben. Azt azonban kevesen látják, hogy a nőknek milyen küzdelmeket kell végigjárniuk ebben az arénában, amelyet brutális verseny mozgat. Ez a nagyszerű film ennek a két szerethető nőnek a történetén keresztül mindannyiunkat gondolkodásra késztet arról, hogy milyen országban élünk és mit érdemes tennünk azért, amiben hiszünk.” – mondja a volt magyar országgyűlési képviselő.

Szelényi Zsuzsanna szakmai munkája mellett aktív tagja a női vezetőket és vállalkozókat tömörítő Egyenlítő Alapítványnak és támogatója számos női civil szervezetnek.  

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál honlapja: https://bidf.hu/hu/bidf2020/

A Volt egy álmom vetítésének időpontja: https://www.facebook.com/events/710460612814114/