Női Egészég Éve 2020

2020. 02. 03., 10:12am
címmel indított kampányt az ismert egészségügyi portál, az EgészségKalauz.hu.

címmel indított kampányt az ismert egészségügyi portál, az EgészségKalauz.hu.

A nők egészségtudatosságának növelését és a nők szűrésekre terelését célul kitűző, egész évet felölelő programhoz – az összefogás jegyében - a Ringier Axel Springer Magyarország (RAS) többi online és print portfóliója is csatlakozott. 

A témában a 18-65 éves nők egészséghez való viszonyáról, a nőket érintő szűrések ismertségéről és relevanciájáról országos, reprezentatív kutatás is készült.

A kampány online és nyomtatott felületeken is jelen van, de érdemes fölkeresni a www.noiegeszsegeve.hu kampányoldalt!

NŐI EGÉSZSÉGNAP 

Ez a nap neked szól, már most írd be: május 16. Lurdy-ház. Egy igazi egészség-expót tartanak előadásokkal, szűrésekkel, kiállítókkal. 

Kevesen járnak szűrésre

Simon Izabella, az EgészségKalauz.hu online portál főszerkesztője elmondta: „Reprezentatív kutatással térképeztük fel, hogy a magyar nők miként gondolkodnak a saját egészségükről, és hogy mit tesznek érte a mindennapjaikban. Az eredmények alapján azt látjuk, hogy a mai napig számos tévhit kering az egyes szűrővizsgálatokkal kapcsolatban. Égető szükség van további edukációra és hiteles, közérthető tájékoztatásra.”

3,5 millió emberhez biztos, hogy eljut a kampány

Különböző médiamárkáin keresztül a Ringier Axel Springer Magyarország 3,5 millió egyedi olvasót ér el az interneten havonta, akiknek az 58 százaléka nő. Hozzájuk tehát biztosan el fog jutni az egész éves kampány – mondta el  Simon Izabella, a Női Egészség Éve kampányt elindító Egészségkalauz.hu főszerkesztője.

A 2019 decemberében végzett kutatásból kiderül, hogy mammográfián a megkérdezettek 41 százaléka, emlőultrahangon pedig 48 százaléka még sohasem vett részt.

A HPV-szűrés jelentőségével a válaszadóknak csak elenyésző része van tisztában, ahogyan az emlőönvizsgálat megelőző szerepe sem eléggé ismert még. A tévhitek eloszlatása terén is van tennivaló, hiszen sokan úgy vélik - tévesen - hogy a mammográfia csak bizonyos kor felett vehető igénybe.

A magyar nők egy része azonban nemcsak a téves hiedelmek miatt kerüli a szűréseket. A szűrővizsgálatra nem járók nagy része fél a diagnózistól és a szűrésektől, másik részük pedig nem tartja indokoltnak, mert egészségesnek érzi magát.

A programhoz csatlakozók

A kezdeményezés során hónapról-hónapra szakértők, orvosok, klinikák és egyesületek bevonásával, különböző tartalmakon keresztül mutatják be a nőket érintő betegségeket, szűréseket, és foglalkoznak a helyes életmód jelentőségével.

A program olyan elismert női betegszervezetek támogatását kapta meg, mint a Mályvavirág Alapítvány, az Együtt könnyebb! Női Egészségért Alapítvány és az Egészség Hídja, valamint az Összefogás a mellrák ellen Egyesület. A szakmai partnerekhez csatlakozott az Affidea Magánklinika, a Róbert Magánkórház és a Synlab is.

Idén a Kiskegyed, a Glamour, a Blikk.hu, a Blikk Nők, a Blikk Rúzs, a Noizz.hu is kiemelten foglalkozik a nők egészségének megőrzésével, az egészséges életmóddal és a prevencióval. Napi, heti, illetve havi szinten magyar nők millióihoz juttatja el a hasznos információkat.

Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a szűrővizsgálatok nagyon fontosak. Aki eddig még nem vett részt ilyenen, azok közül, ha csak egy is elmegy egy szűrésre, már akkor eredményt ért el a kampány hiszen minden élet számít.

Maróy Krisztina, a GLAMOUR magazin főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy bár az internet jó segítség lehet, de egyben nagyon veszélyes is.

Tele van félrevezető egészségügyi információval – emelte ki, majd hozzátette, az újságírók felelőssége, hogy minden kérdésben megfelelő szakembereknek adjanak teret.

Dr. Menyhárt Orsolya kardiológus, az Affidea orvosigazgatója elmondta, a mammográfiával kapcsolatban leginkább a fájdalomtól, kellemetlen érzéstől, valamint a sugárterheléstől félnek a nők.

A fizikai érzés nem olyan drasztikus, mint amilyennek sokan képzelik – ráadásul nagyon fontos, hogy minél korábbi stádiumban diagnosztizáljanak egy esetleges rosszindulatú daganatot! Az egyre modernebb gépek, egyre kisebb sugárzásnak teszik ki a nőket. Mára, a vizsgálat során a sugárzás mértéke kisebb, mint az éves háttérsugárzás, aminek normális esetben is ki vagyunk téve – mondta.

Bocskor Bíborka énekes megosztott egy információt: sok nő szenved az endometriózistól, sajnos őt is utolérte ez a betegség. Ám időben fölfedezték, és most második gyermekét várja.

Szerinte is fontos minden szűrővizsgálat, mert nem derült volna fény az ő betegségére sem, ha nem megy el az orvoshoz a megfelelő időben.

Nem állunk jól az EU-ban

2016-os adatok szerint Magyarország az EU-s országok közül az ötödik legrosszabb helyen áll az elkerülhető halálokok tekintetében – mondta Gerentsér Imre, a Ringier Axel Springer online portfólió igazgatója. A vezető hangsúlyozta, hogy ez hosszú idő alatt felhalmozódott probléma, tehát nem pillanatnyi okokra vezethető vissza.

Mit tesznek az egészségükért?

A kutatás keretein belül azt is megkérdezték a nőktől, hogy mit tesznek az egészségükért. A válaszadók a leggyakrabban (70 százalék) az informálódást említették, s mivel az ezt említők 68 százaléka az interneten tájékozódik, így az egészségügyi webszájtokra kiemelt szerep hárul.

 

Forrás: Női Egészség Éve 2020 és Noizz.hu