Nemzetközi toplistán a Napfonat

2023. 07. 12., 10:35pm
Az együttes Harmatcseppben él a világ bennem című albumát érte a megtiszteltetés

 

by Szendi Horváth Éva

…és már itt is a formáció új, ünnepi lemeze, melynek bemutatójára a FONÓ-ban kerül sor december 17-én.

Nyár elején a Fonó gondozásában megjelent a Napfonat Harmatcseppben él a világ bennem című lemeze. Az album most felkerült a világ legjelentősebb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra. A World Music Charts Europe zsűrijében 25 ország 50 világzenei szakembere foglal helyet, akik minden hónapban pontozásos rendszerben választják ki a legjobb lemezeket. Az albumok a kapott szavazatok alapján kerülnek fel a legjobb 20 kiadványt jegyző toplistára. A decemberi listán a rangos 11. helyen szerepel a Napfonat lemeze. Ebben a hónapban más hazai album nem került fel a toplistára.

Harmatcseppben él a világ bennem című lemez egyik különlegessége a tematikusság. Az album a Föld, Levegő, Tűz és Víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz, hogy érzékenyítse az életet adó elemekhez való kapcsolatát. A zenei egység az őselemeknek megfelelően négy részre osztható, mindegyikhez tartozik két-két dal és ráhangolódásként egy koshi harangos improvizáció. A Harmatcseppben él a világ bennem című albumról bővebb információ a Fonó weboldalán.

A nemzetközi sikerekkel párhuzamosan az ünnepekre már megérkezett a formáció új albuma. A Napfonat adventi műsorát első formájában 2019-ben hallhatta a közönség. Ez a zenei anyag adta az alapját a most megjelent lemeznek, amelynek címe Égből, Fényből… A lemez különlegessége, hogy a lányok elrugaszkodva az eddigi a cappella koncepciótól hangszert ragadtak, és a megszokott perkusszív (cajon, keretes dob, darbuka) hangzás mellett citerával, ír buzukival, gitárral, fuvolával, furulyával és zongorával dúsították az albumon szereplő népdalok és ünnepi énekek megszólalását.

Az Égből, Fényből… egy különleges ünnepi lemez. A Napfonat a népdalok és akár sokszor hallott karácsonyi énekek ősi szépségét olyan újszerű köntösbe öltözteti, amely igazán egyedi hangulatot varázsol a karácsonyfa alá. Remélhetőleg sok éven át kíséri majd sokak ünnepét, és vallástól és felekezettől függetlenül felidézi bennünk, miről is szólt eredetileg ez az időszak, segítve minket, hogy személyesen is kapcsolódni tudjunk ezekhez az egyetemes emberi értékekhez, - így téve ezt a lemezt örökérvényűvé.

Az alkotók, Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi és Volkova Krisztina a Fonóban exkluzív ünnepi koncert keretében december 17-én mutatják be ezt a különleges ünnepi lemezt.