Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas- és Lovasterápiás Verseny 2023

2023. 26. 09., 9:56pm
Fót, 2023.szeptember 29 – október 01. (péntek-szombat-vasárnap)

 

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2023. szeptember 29. és október 1. között 19. alkalommal rendezi meg Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas- és Lovasterápiás Versenyét. Két nemzetközi díjlovas versenyszám egyben Világkupa-forduló is lesz. A háromnapos rendezvényen kiváló külföldi és hazai díjlovasok, fogyatékossággal élő gyerekversenyzők vesznek részt és neves nemzetközi és hazai bírók bíráskodnak. A verseny teljes ideje alatt a helyszínen egészségügyi szűrések és gyerekprogramok is lesznek.

Idén is nemzeti és nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny. A háromnapos rendezvényre 21 országból érkeznek kiemelkedő hazai, külföldi sportolók és bírók. A programok során összesen 54 lovas méri össze a tudását 73 lóval.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny összdíjazása 8.900 euró, a Nemzeti Díjlovas Versenyé  1.115.000 Ft.

A fogyatékkal élő gyerekek lovasterápiás versenyén idén 24 csapat 145 kis lovasa vesz részt. A gyerekek  különböző kategóriákban mutatják meg, mit tudnak. Lesz versenyszáma például a tanulásban vagy értelmileg akadályozott gyerekeknek és a hiperaktív, látássérült, mozgássérült lovasoknak is. A Mádl Ferenc Emlékversenyen a sérült gyermekek színdarabot adnak elő lóháton, főszerepben természetesen a lóval.

A terápiás versenyek összdíjazása, valamint a gyerekcsapatok ellátása és szállásköltsége  nyolcmillió forintot tesz ki; ez tudatosan több, mint az ép sportolóké. Ezen felül még ajándékokat is kapnak a gyerekek.

 Idén is megtartják a Díjlovagló Parasport versenyszámot, amely egyben a mozgásukban akadályozott lovasok számára Országos Bajnokság is lesz. Ezt idén is támogatja a Magyar Paralimpiai Bizottság. 

Egészségügyi szűrőprogramok:

-a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza mindhárom napon kint áll a verseny helyszínén, ahol önkéntes fogorvosaink ellenőrzik a gyermekek fogait.

-Lesz nőgyógyászati tanácsadás, ahol idén a HPV-oltás kerül a  fókuszba.

Az Élhető Jövő Parkban a fenntartható fejlődésről és a környezetvédelemről hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A versenyek mellett a gyermekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, lesz arcfestő, buborékfújó, lufihajtogató és ugrálóvár is.

A rendezvény ingyenes!

Találkozzunk szeptember utolsó hétvégéjén, Fóton!

Helyszín:

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja

2151 Fót, Vörösmarty tér 2.

Részletes információk a www.lovasterapia.hu honlapon találhatóak!

 

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatók Magyarország Kormánya, az E.ON Hungária  és a Magyar Telekom. További támogatók: HM Sportért Felelős Államtitkárság, NSÜ Nemzeti Sportügynökség Zrt., Sportoló Nemzet, Waberer’s International Nyrt.