Nem vagyunk normálisak!

2019. 07. 08., 5:10pm
 Az Ördög-szántotta hegy, a Szársomlyó tövében, idén 12. alkalommal került sor az Ördögkatlan Fesztivál megrendezésére.

 Az Ördög-szántotta hegy, a Szársomlyó tövében, idén 12. alkalommal került sor az Ördögkatlan Fesztivál megrendezésére.

Négy faluban: Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden, valamint a Vylyan Teraszon és a Mokos Pincészetben 650 program várta a minőségi kultúra iránt érdeklődőket.

A rangos színházi előadások, kortárs tánc, néptánc előadások, táncos, zenei és cirkuszi műhelyek, könnyű- és komolyzenei, népzenei koncertek, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások, rengeteg látogatót csalogattak Dél-Baranyába, az ország minden részéből és külföldről egyaránt.

A főszervezők, Kiss Mónika és Bérczes László elmondták, hogy - mivel egyre szaporodnak az ingyenesen látogatható programok - a fesztiválozók tényleges számát becslések alapján tudják meghatározni. Idén 80-100 ezer látogató élvezte a változatos eseményeket. Térítésmentesek voltak a családi programok, a kiállítások, az Árokpart Bár koncertjei, emellett a 10 éven aluli gyerekek minden eseményen ingyenesen vehettek részt.

A díszvendégek számos előadással voltak jelen a falvakban.

A Jelenkor Kiadó könyvbemutatókat, beszélgetéseket, felolvasószínházat és koncertet tartott.

A Hagyományok Háza számos nagyszínpadi koncert mellett népi ének-oktatást, néptánc tanítást, táncházat, felnőtteknek szóló esti meséket, beszélgetéseket, kézműves foglalkozásokat és kiállításokat hozott.

Reisz Gábor filmrendező filmjeinek vetítése, a róluk való beszélgetés mellett a VAN zenekarral több koncertet is adott.

Az idei fesztivált igazán színessé és mozgalmassá tette a Nyugat-Afrikából érkező Benin International Musical együttes, a 23 tagú kaliforniai Mission Delirium Brass Band, a Franciaországból érkező 15 tagú Opsa Deheli, és - a szintén francia - 14 tagú Wombo Orchestra.

Valamint az Ukrajnából érkező táncosok és kézművesek, akik Both Miklós Udvarát egy másik dimenzióba varázsolták.

A K2 Színház világpremiert tartott a beremendi Megbékélés kápolnát körbejátszva: Hamvas Béla Karnevál című regényfolyamát egy 8 órás előadás keretében óriási érdeklődés mellett vitték színre.

A fesztiválon számos program állított emléket a Katlan egyik fővédnökének, Cseh Tamásnak, aki tíz évvel ezelőtt éppen a fesztivál idején hunyt el. Alakját filmvetítések, beszélgetések, egy Cseh Tamás Szoba idézték meg. Emellett erre az alkalomra több fellépő is beillesztett Cseh Tamás dalokat a koncert-műsorába. 

Az időjárás csupán egy alkalommal szólt közbe. Kodály Zoltán Háry János című daljátékát kivéve kis csúszásokkal és mentőhelyszínekre átköltöztetve minden program megvalósult. Az idén a Katlan új színházi játszóhelyet is avatott: a beremendi fedett térben (is) minden előadás teltházas volt.

A sorszámos színházi előadásokra nyolcszoros volt a túljelentkezés. Az évek óta töretlen, hatalmas érdeklődés miatt néhány produkció vállalta, hogy napokon át játssza előadásait. Ilyen volt többek között a Dollár Papa Gyermekei és a Trafó közös produkciója, az Árvácska, vagy a Sztalker Csoport Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadása.

Nagyharsányban a zárónapon több ezer ember kiáltotta az éjszakába az összművészeti fesztivál krédóját: Nem vagyunk normálisak! Hagyományosan ezzel a mondattal zárul az Ördögkatlan minden évben, ahol a szervezők számára a lényeges szempont a személyesség, a nyitottság, és a hétköznapjainkból olyannyira hiányzó emberség és szeretet.

Sz.H.É.