Nem mindegy, milyen fehérjeforrást fogyasztunk

2023. 15. 12., 8:45pm
Ez mindenki számára fontos!

 

Nem mindegy, milyen fehérjét viszünk be a szervezetünkbe! Erről talán ezért is olyan parázs a vita napjainkban a vegán étrend követői és az állati fehérjéket tudatosan, nem pazarlóan fogyasztók között. Ugyanis az emberi szervezet számára teljesen máshogy hasznosul egy gramm tojásfehérje, tejfehérje vagy húsfehérje, mint mondjuk az ezzel megegyező tömegű gabonafehérje. Ráadásul az állati eredetű fehérjeforrásokban általában a jó minőségű proteinek sokkal koncentráltabban vannak jelen, mint a növényiekben. Így az emberi test egészségének, izomműködésének fenntartásához sokkal kevesebb étel elfogyasztása is elegendő a belőlük készült ételekből.

- A természetes fehérjeforrások közül a tojásfehérje és az anyatej a legkedvezőbb összetételű az emberi szervezet számára. Az ezekben megfelelő arányban és mennyiségben megtalálható esszenciális aminosavak fehérjetartalmuk gyakorlatilag teljes felhasználhatóságát lehetővé teszi. Nem sokkal maradnak el tőlük a halak, a húsok vagy éppen a tejtermékek, azonban a növényi és főleg a nem megfelelően kombiált növényi fehérjeforrások hasznosulása már sokkal kedvezőtlenebb - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, aki főként magas fehérjetartalmú élelmiszerek fejlesztésével foglalkozik.

Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök

A megfelelő minőségű fehérjebevitel mindenki számára fontos, azonban még nagyobb odafigyelést igényel a legfiatalabbak és legidősebbek körében. A szervezet fejlődési szakaszában nagymértékben befolyásolja, mennyire leszünk fitt, egészséges emberek. Időskorban, különösen akkor, amikor a megfelelő ételmennyiség elfogyasztása sem mindenki számára egyszerű feladat, az izomzat megtartása miatt különösen fontosak a megfelelő fehérjeforrásokat tartalmazó ételek.

- Időskorban természetes folyamat az évről évre megfigyelhető izomtömeg-vesztés. Gyakran a balesetek egyáltalán nem idegrendszeri problémákra, egyéb betegségekre vezethetőek vissza, hanem inkább a gyors izomzatvesztés eredményez koordinálatlan mozgást. Ennek az izomvesztésnek a folyamatát tudjuk nagymértékben lassítani és gyakran hosszú évekre megállítani megfelelő minőségű fehérjéket tartalmazó étrenddel - mondta Dr. Németh Csaba.

Összességében elmondható, hogy aki megteheti, fogyasszon rendszeresen állati-eredetű termékeket. Ezt az emberiség mindig is tette, szervezetünk ennek megfelelően formálódott. Aki azonban ragaszkodik a vegán étrendhez, az élelmiszereit rendkívüli körültekintéssel válogassa meg.