Nem marad el, csak átalakul

2020. 04. 12., 10:45am
Idén decembertől a Liszt Ferenc Kamarazenekar házhoz viszi a koncertélményt.

Idén decembertől a Liszt Ferenc Kamarazenekar házhoz viszi a koncertélményt.

A zenekar célja továbbra is, hogy a lehető legszélesebb közönség számára tegye elérhetővé a minőségi komolyzenét. A jelenlegi járványügyi helyzetre és a kormányrendeletekre való tekintettel a közönség élő online közvetítések formájában élvezheti a koncerteket. Az első virtuális előadásra december 3-án kerül sor a Filharmónia Magyarország szervezésében, majd december 4-én az új évad első bérletes koncertje is megtekinthető lesz online.

Az idén november 11-től életbe lépett a rendezvénytilalom Magyarországon. A rendelet hatással van a Liszt Ferenc Kamarazenekar (LFKZ) működésére is, ám a zenekar nem szeretné minőségi koncertélmények nélkül hagyni hallgatóságát.

Bár a közönség a kamarazenekar koncertjein nem vehet részt személyesen, decembertől mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak a soron következő előadások. Professzionális, technikai stáb segítségével, streaming szolgáltatás formájában a zenekar továbbra is a megszokott magas minőséget nyújtja az érdeklődők számára. A koncertek a zenekar Facebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán egyaránt követhetőek lesznek.

A zenekar téli koncertdömpinget december 3-án, Szegeden indította el. A közvetítés linkjét a Liszt Ferenc Kamarazenekar is megosztja közösségimédia-felületein. A koncertet Járdányi Pál első zenekari darabja, a Szimfonietta nyitotta. Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző idén lenne 100 éves, és nem mellesleg Lukácsházi Györgynek, a zenekar csellistájának nagyapja. A nyitóelőadáson Beethoven és a zenekar névadójának művei is terítékre kerülnek, megemlékezve a legendák idei 250. és közelgő 210. születési évfordulójáról.

A kamarazenekari formáció sajátossága, hogy szűkített vagy bővített felállásban egyaránt színpadra tudnak lépni a zenészek. A Liszt Ferenc Kamarazenekar ennek megfelelően folyamatosan keresi a lehetőséget az új művészekkel való együttműködésre. Ezt szolgálja az LFKZ tehetséggondozási programja, a Mesterjáték is, amelynek keretén belül a kamarazenekarral közösen fiatal művészek léphetnek színpadra. A szegedi koncert szólistája, Szokolay Ádám a tavalyi Bartók Világverseny első helyezésével nyerte el a lehetőséget, hogy felléphessen a zenekarral. A tehetséges zongorista Liszt Ferenc Malédiction című zongoraversenyét adta elő vonószenekari kísérettel.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar az évad első bérletes koncertjével december 4-én, 19:30-kor a Zeneakadémia színpadjáról jelentkezik. Dvorak Szerenádját és Vivaldi ikonikus darabját, a Négy évszakot a világhírű hegedűművész Baráti Kristóf közreműködésével adják elő a zenészek. Baráti tehetsége korán megmutatkozott, nyolcévesen már szólistaként léphetett színpadra, azóta pedig generációjának egyik legkiemelkedőbb hegedűművészének tartják. A közönség a zenekar közösségimédia-felületein élőben követheti a koncertet.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar soron következő koncertjei:

December 8. 19:30 (Online stream-koncert)

Helyszín: MÜPA

A közvetítés elérhető: Liszt Ferenc Kamarazenekar Facebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán

Művészeti vezető: Várdai István
Koncertmester: Tfirst Péter
Közreműködik: Zemlényi Eszter (énekesnő) és Boldoczki Gábor (trombita)

December 10. 17:00 (Online stream-koncert)

Helyszín: Budapest–Pozsonyi Úti Református Egyházközség

A közvetítés elérhető: Liszt Ferenc Kamarazenekar Facebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán

Művészeti vezető: Várdai István
Koncertmester: Tfirst Péter

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekarról

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tettek szert, és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé váltak. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.  A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020 januárjában Várdai István, világhírű csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és a művészi koncepció kialakításába.

További információkért látogasson el a zenekar honlapjára: www.lfkz.hu