Négy napos évbúcsúztató a Fonóban

2023. 20. 12., 12:23am
A Zeneház lemezbemutatókkal, jazz- és világzenei koncertekkel és táncházzal zárja az évet

 

by Szendi Horváth Éva

A szervezők minden évben különleges programokkal készülnek az évbúcsúztatóra. A két ünnep között, december 28-tól kezdve négy napon át most is érdemes ellátogatni a Sztregova utcába. 30-án hagyományosan Jazz Előszilvesztert tartanak, az évet pedig a Fonó Folk Szilveszter, az ország legnagyobb óévbúcsúztató táncháza zárja, ahol a résztvevők szó szerint áttáncolnak majd az újévbe!

December 28-án a Pandóra Projekt fiatal, energikus duója, Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna formációja lép színpadra a Sztregova utcai zeneházban. A különleges vokálokkal fűszerezett szövegcentrikus dalok alapvetően indie -folk, avagy ethno - pop hangzásúak és egyszerű magyar népi motívumokkal vegyítik. Első daluk 2021 februárjában jelent meg ́Aki érdekel ́ címmel, majd áprilisban egy klip is érkezett hozzá, ami bekerült a 2021-es Magyar Klipszemlére. 2022-ben már a Palóznaki Jazz Pikniken és a Művészetek Völgyében zenéltek, de a közönség találkozhatott velük az Akváriumban és a Magyar Zene Házában is. 2023-ban saját lemezzel rukkoltak elő, amely a kör motívumára épült zeneileg és vizuálisan is, a lemezbemutató koncertre pedig a Fonóban került sor. Az este vendége lesz a The Roving Chess Club, akiknek a zenéje az angolszász folkból táplálkozik.

Másnap, 29-én a Bordó Sárkány különleges világa tölti be a házat. Saját meghatározásuk szerint „középkori világzenét” játszanak. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. Az így megalkotott zenei világuk semmihez nem hasonlítható. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodnak. Táncra perdítő, erőteljes dinamikával szólalnak meg és ezáltal magával ragadják a közönséget.

Ugyanezen az estén az Alexander Petrovics Koktél friss formációját is meghallgathatják a résztvevők. A több más zenekarban aktív alapító tagok vallják, hogy „az Alexander Petrovics Koktélban az volt a jó, hogy sosem tudhattad, mit rendelsz valójában. Ha a Kárpát-medencét meg lehetne inni, akkor valószínűleg Alexander Petrovics Koktélnak hívnák.” Az Agócs Márton és zenésztársai által alapított zenekar igazi unikum a világzenei palettán, nagyon szerethető és nagyon a miénk!

 

A Jazz Előszilveszteren, december 30-án generációjának egyik legkiforrottabb és legtehetségesebb jazz-zongoristája, Balázs József lép színpadra triójával. A számos formációban és földrészen sikert sikerre halmozó zongorista ezúttal olyan ismert zenésztársakat hívott maga mellé a színpadra, mint testvére, Balázs Elemér (dob) és Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), szaxofonon Zana Zoltán működik közre.

Az előszilveszteri koncertfolyamot hasonló minőségben folytatja a Tóth Viktor Skylark Metropolitan. Legendás szaxofonosunk, a többszörösen az év altszaxofonosa és zeneszerzője díjjal kitüntetett alkotó, Tóth Viktor muzsikájával, előadásaival és workshopjaival bejárta az egész világot. Ahogyan eddig megjelent nyolc albumán is megszokhattuk, úgy a swing alapú modern jazz tájai fölött a nagyszerű zenészektől ezen a koncerten is egy különleges repülésre számíthatunk. A trió további tagjai: Cseh Péter (gitár), Fonay Tibor (bőgő)

Az Intergeese három fiatal zenészből (Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán) álló triója zárja az estét, akik vallják: „Célunk olyan zenei utat találni, amely hű az elődökhöz, de releváns és friss marad a mai kor zenei világában is.”

A hagyományos Fonó Folk Szilveszter az ország legjobb szilveszteri táncháza, amely reggelig tart, több zenekarral több teremben folyik a tánc. Az óriási szilveszteri mulatságon a Zeneház vendége a Szászcsávási zenekar, a Kalász Banda és a Rézeleje Fanfárosok, akik muzsikájukkal betöltik majd a házat. A vonós táncok mellett lehetőség lesz moldvai táncokba is bekapcsolódni, a Fonó vendéglátása pedig különleges menükkel készül erre az alkalomra, amelyet külön lehet megrendelni. Részletek és jegyek a fono.hu weboldalán.