Muzsikás Fesztivál 2022

2022. 18. 09., 9:12pm
A Muzsikás az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncház mozgalom zászlóshajója.

 

by Szendi Horváth Éva

Az ő zenéjükre fiatalok generációi nőttek fel és muzsikájukra örömmel tanulták meg a táncokat. Felvételeik legendásak itthon és külföldön egyaránt. Számtalan hazai díjuk mellett (Liszt- Díj, Kossuth-Díj, Prima Primissima Díj) megkapták a világ- és népzene legnagyobb nemzetközi elismerését, a WOMEX Artist Award-ot is.

A zenekar szellemiségétmeghatározza az odaadás a népzene, a régiektől tanult, hivatásuk irántialázat, valamint  mély emberségük egymás és a külvilág felé. A Muzsikás együttes évtizedek óta meghatározó népzenei élménye a következő generációknak. Gyerektáncházaikban ezrek tanulták az első lépéseket. Rendhagyó énekóráikon a koncerthelyszínektől távol élő, esetleg nehezebb sorsú gyerekek is közel kerülhetnek a népzenéhez. Koncertjeiken több gereráció, a húszévestől a nyugdíjas korúig együtt énekli a legszebb népdalokat...

…az idei évtől pedig a koncertek mellett október 6. és 8. között mára frissen életre hívott Muzsikás Fesztiválon is várják a közönséget számos helyszínen, többek között a fővárosi Zeneakadémián és a Fonóban.

„A táncházmozgalmat szeretnénk egy saját fesztiválon is éltetni olyan meghívott vendégekkel, akik gazdagítják a mi zenénket. Fontos számunkra, hogy megismerjék a zenei hagyományokat a fiatalok, a következő generáció, és olyan terekben is megszólaljon a népzene, ahol más műfajok vannak elsősorban otthon. Célunk a fesztivállal többek között az is, hogy az egyszerre régi és modern magyar népzene minél szervesebben jelen legyen a magyar gondolkodásban, mindennapjainkban. Ezért dolgozunk évtizedek óta, és így lesz ez a fesztivál három napján is.” (Hamar Dániel, Muzsikás)

A fesztivál keretében a Muzsikás a már kegendás, rendhagyó énekórákkal több iskolába jut el. Ezek az alkalmak rendszerint nemcsak a gyerekeknek jelent életre szóló élményt és formálja közösségüket, de a népzenével a pedagógusoknak is számos új ismeretet és emlékezetes találkozást kínál.

A táncházmozgalomban Kása Béla fotói emblematikusak lettek. Most szélesebb közönséghez jut el ez a kiállítás, melyet a  művész kifejezetten a fesztivál kérésére válogatott össze.

Petrás Mária 2005 óta lép fel a Muzsikással. Az együttesnek a  Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas csángó énekes asszonnyal közös koncertjei mindig ünnepszámba mennek. Így lesz ez a Fonóban, majd másnap a Zeneakadémia Nagytermében, több más vendéggel,— így Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Kacsó Hanga valamint Szabó Dániel duójával együtt.

A fesztivál egyik fénypontja a Huun Huur Tu, a Tuvai Köztársaságból érkező legendás torokénekesek fellépése lesz a Fonóban.

A fesztivál programjaira várják a népzene-kedvelőket, táncházasokat és a műfajjal még csak ismerkedő érdeklődőket egyaránt.

Muzsikás Fesztivál

  1. október 6-7-8.

PROGRAM:
2022.10.06. csütörtök
ORSZÁGSZERTE
8:00 - 13:00 Rendhagyó iskolai énekórák a Muzsikással

Iskolák jelentkezését a zenekar a weboldalon megadott elérhetőségeken várja: http://www.muzsikasband.com/rendhagyo-enekora/

2022.10.07. péntek
BUDAPEST, FONÓ
18:00 Kása Béla kiállításmegnyitó és Muzsikás kerekasztal-beszélgetés (ingyenes)

19:00 Petrás Mária zenekara (ingyenes)
20:00 Huun Huur Tu koncert

Jegyvásárlás:  https://www.fono.hu/hu/programok/2021/huun-huur-tu-2/
22:00 Poros táncház (ingyenes)
2022.10.08. szombat
BUDAPEST, ZENEAKADÉMIA
16:00 Kása Béla kiállításmegnyitó és Muzsikás kerekasztal-beszélgetés (ingyenes)
17:00 Muzsikás koncert Balogh Kálmánnal, Petrás Máriával, vendég: Kacsó Hanga-Szabó Dániel Duó

Jegyvásárlás: https://www.concertobudapest.hu/ magyar-kincsek-unnepe-muzsikas