Múzeumok Majálisa 2023

2023. 13. 04., 10:22pm
A Magyar Nemzeti Múzeum idén már 27. alkalommal rendezi meg a nagysikerű Múzeumok Majálisát

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

Az intézmény munkatársai április 21-ig várják minden országhatáron belüli és kívüli múzeum jelentkezését. A beérkező jelentkezések figyelembevételével tervezik megvalósítani a múzeumpedagógiai és kommunikációs, valamint az inkluzivitással foglalkozó workshopjaikat.

A regisztrációt követően kérik majd a múzeumok részletes programjainak beküldését, és egyben kiküldik további közösségi felhívásaikat.

A Múzeum minden évben az International Council of Museums (Icom) felhívása mentén szervezi meg a nagyközönség érdeklődését vonzó Múzeumok Majálisát.
Az Icom idei felhívása szerint a Múzeumok Nemzetközi Napjának 2023. évi témája a „Museums, sustainability, well-being”.
Ennek szellemében az idei múzeumok majálisát a Múzeumok a családokért mottó mentén hirdetik meg.

A múzeumok kulcsfontosságú szerepet játszanak közösségek jólétében és fejlődésében. Mint megbízható intézmények képesek hatást gyakorolni a társadalomra, elősegíteni a fejlődést, előmozdítani a társadalmi változásokat. A múzeumok elősegíthetik az inkluzivitást, oldhatják a társadalmi elszigeteltséget és támogathatják a mentális egészség megőrzését. A múzeumok nemzetközi napja 2020 óta minden évben támogatja az ENSZ fenntartható fejlődési céljait. 2023-ban három fő célra összpontosít: „Globális egészség és jólét”, „Éghajlatpolitika”, „Élet a Földön”.
A Magyar Nemzeti Múzeum 2023-ban ebben a szellemben fordul a családok felé. A társadalom változásával változik a család is, mégis egy megtartó, erős és biztonságos mikroközösség. Szerepe elvitathatatlan a generációk nevelésében és a nemzeti identitás megerősítésében egyaránt.
A Magyar Nemzeti Múzeum arra bíztatja az idei majálison résztvevő múzeumokat, hogy programjaikat a fentiek jegyében a friss, fiatalos szemléletmódot szem előtt tartva alakítsák ki. A múzeumok általános bemutatkozása, és kulturális programjai mellett ezúttal is több szakmai workshoppal, beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

A Majális támogatója idén is a Kulturális és Innovációs Minisztérium.