Múltbéli krónikák

2022. 14. 11., 10:10pm
Ha beköszönt az ősz, akkor az utóbbi időkben, az olvasók mindig számíthatnak egy új Vámos-könyv bemutatójára.

 

by Szendi Horváth Éva

A legrégebbi magyar könyvkiadó, a 180 éves Atheneum Kiadó, négy esztendő óta Vámos Miklós életművének a gondozója. A szerző mindeddig a vastag könyvek bűvöletében élt, de most egy karcsú kötet megjelenését forszírozta.

A történelem tengerén hányódó Palackposta a „legvidámabb barakk” jelzővel illetett, nyolcvanas évekbeli Magyarországra kalauzolja vissza az olvasót. Hazánk fia/lánya akkoriban nem akkor és nem oda utazott el, ahová a kíváncsisága hajtotta volna. Mit tehet ilyenkor egy vérbeli író? — ki nem küldött tudósító szerepében tündökölve kommentálja az eseményeket. A nyolcvanas években az ifjú Vámos Miklós lehetőséget kapott arra, hogy az Élet és Irodalomban megjelenő publicisztikáiban véleményt mondjon a hazáról és ahhoz képest a világról is. Hangulatjelentéseit Ki nem küldött tudósítónk jelenti címmel három éven át írta, amikor egyszer csak abbahagyta. Jellemző rá, hogy mindent idő előtt abbahagy, pedig a folytatásra a közönség részéről még lenne rá igény. Szerencse, hogy az írást soha nem hagyta abba, ahogyan azt számos „vastag” kötete is bizonyítja.

A közelmúltban Vámos Miklós elgondolkodott azon, hogy az olykor megrázó, máskor pedig röhejes tartalmú írások hátha érdeklik mindazokat, akik vele együtt vészelték át azokat az időket. Ám ezek a kordokumentumok nem csak nosztalgiázásban segítenek, hanem az utódok figyelmét is felkelthetik a múlt eseményei iránt. A Palackposta című karcsú kötetbe a szerző a régi írásokból összegyűjtött jónéhány, máig figyelemreméltó publicisztikát. Életében először a mondandójához lábjegyzeteket csatolt. Ezáltal igyekezett fiatalabb olvasókat orientálni, hogy a korszakkal kapcsolatban számukra is minden világos és magától értetődő legyen.

ATHENEUM KIADÓ