Múlhatatlan idő

2022. 03. 05., 9:09pm
Mind a Hagyományok Háza, mind a Magyar Állami Népi Együttes életében a 2021-es év kiemelkedő jelentőségű volt:

 

by Szendi Horváth Éva

Mind a Hagyományok Háza, mind a Magyar Állami Népi Együttes életében a 2021-es év kiemelkedő jelentőségű volt: „Ház” alapításának huszadik, míg a Társulat hetvenedik évfordulójának megünneplésére került sor.

A program szervezői ennek érdekében egy komplex ünnepi eseménysorozattal készültek. Nemcsak a múlt és a jelen eredményeit demonstrálták, hanem vízióként felsejlett a jövő is. Az ünnepi évadot kiterjesztették 2022 májusáig, mivel a COVID járvány hullámai nem tették lehetővé a tavalyi 70. jubileumi év maradéktalan megvalósítását. /Anno a Városi Színházban május 22-én volt a Társulat első előadása./

A jubileumi előadássorozat keretében a Corvin téri székházban az együttes közös produkciókkal lépett színpadra a társművészetek jeles képviselőivel.

Áthallások címmel zenekari koncertsorozatot mutattak be Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, valamint Roby Lakatos és Zenekara közreműködésével.

A Tánc-Tánc-Tánc jubileumi előadássorozat keretében a Kolozsvári piactéren című előadásukra, egy közös estre, vendégművészeket hívtak meg. Két Kalotaszeg címmel közös műsort mutattak be a Duna Művészegyüttessel, illetve egy közös produkcióra vendégül látták a SLASK Lengyel Népi Együttest és a Győri Balettet.

A Magyar Állami Népi Együttes /MÁNE/ a Szegedi Szabadtéri Játékokon Tánc Ünnep – Parádé a csillagok alatt címmel mutatta be nagyszabású jubileumi előadását. Többek között Lajkó Félix hegedűművész, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Szeged Táncegyüttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közösen. A tokaji Fesztiválkatlanban pedig a Naplegenda előadás 20. évfordulóját méltatták. A70 év ízei és 70 év színei, valamint a Rábai 100 ünnepi válogatott műsorokkal megemlékeztek elődeik tevékenységéről és szellemiségéről.

Az ünnepi évadban új bemutató is készült. A Hagyományok Házában 2021.szeptember 17-én,Tamási Áron Énekes madár című műve nyomán mutatták be az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című előadásukat.

Az ünnepi évad egyik kiemelt produkciója volt a Tiszta forrás című nagyszabású előadás, mely Bartók Béla életműve nyomán a Dubai Expo-ra készült. Az EXPO vendégei a Nemzeti nap gálaműsoraként láthatták a Tiszta forrás című produkciót. Az előadás az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. Az előadásban a MÁNE mellett közreműködött a Győri Balett, Guessous Majda Mária és zenekara, illetve felvételről a Kodály Filharmónia Debrecen.

Az ünnepi évben a nagysikerű, háromrészes Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című film 4. és 5. részét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be. Valamint kiadványokkal és kiállítással is készültek.

A Társulat elmúlt öt évét Végtelen motívum címmel Váradi Levente fotográfus egy kivételes fotóalbumban rakta össze. Az érdeklődők a 70 év alatt a világ körül című szabadtéri kiállítást a Corvin téren tekinthették meg. Itt plakátok és fotók formájában elevenítették fel az együttes elmúlt 70 évét.

A jubileum kapcsán megrendezett a Néptáncművészet és kulturális identitás című konferencián, meghívott előadókkal több különböző nézőpontból vizsgálták a színpadi néptáncművészet szerepét.

 Áttáncolt 70 év

A Magyar Állami Népi Együttes 70 éves történetében nevesebbnél nevesebb táncos nemzedékek követik egymást jóban-rosszban. A húsz-harminc évnyi megfeszített munka tele van szép emlékkel, boldog pillanatokkal, humoros történetekkel, elfeledett mesterekkel, híres-hírhedt előadásokkal, nevezetes turnékkal, a napi gyakorlás sokszor monoton, de fontos óráival.

A sorozat célja az eltelt 70 év felidézése táncos szemmel, egyes epizódjaiban tematikusan egy-egy kérdést járunk körbe. A felelevenített emlékeknek köszönhetően a Társulat tagjai hiszik, hogy a mesterekhez kötött korszakváltások jól tetten érhetőek lesznek, ugyanakkor az elhangzó interjúknak mindig egy közös halmaza megmarad, azaz a Magyar Állami Népi Együttes táncos emlékezete.

A 70 éves Magyar Állami Népi Együttes születésnapjára a Líra és Logika – Kulturális Alapítvány MÁNE 70 – Beszélgetések múltról, jelenről, jövőről címmel egy elektronikus tanulmánykötetet készített. A szerkesztők arra voltak kíváncsiak, hogy a nemzettudat és a néptánc között milyen (történelmi és aktuális) kapcsolat van. Autentikus formáinak megőrzése mellett hogyan válhat a néptánc aktuális, kortárs művészetté, illetve a népművészet miként él tovább a jelenünkben és a jövőnkben. A kötet nem ígér kinyilatkoztatásokat és egyértelmű válaszokat a felvetett kérdésekre. Célja sokkal inkább egy korkép alkotása, melyet a megkérdezett interjúalanyok széles körével igyekeztek biztosítani. A kötet ingyenesen letölthető a Tánckritika.hu weboldalról: Tanulmánykötet, a hozzá kapcsolódó videó sorozat elérhető a táncKvartett youtube csatornáján.

Múlhatatlan idő – jubileumi évadzáró gála

A jubileumi évad zárásaként Magyar Állami Népi Együttes az Erkel Színházban ünnepi gálát rendez. A különleges, látványelemekkel gazdagon átszőtt, zenei és táncos szempontból is unikális műsor fergeteges közönségélményt ígér. Az alapításának hetvenéves évfordulóját ünneplő társulat 1951. május 14-én a Városi Színházban (ma Erkel Színház) mutatta be első önálló műsorát, tehát nem véletlen a helyszínválasztás. A társulat a gálán együtt lép színpadra a Kárpát-medence legkiválóbb magyar- és nemzetiségi hagyományőrzőivel, valamint Európa és Közép-Ázsia számos országából érkező népművésszel, zenésszel, énekessel és táncossal. Az előadás látványos és megélhető formában mutatja be az egyetemes európai paraszti kultúra mellett oly jellemző egymásra hatásokat és a nemzeti sajátosságokat is. 

A jubileumi évzáró gálára május 20-án, 19:00-kor kerül sor az Erkel Színházban.

További jubileumi programok

Végtelen motívum fotókiállítás

A 70. évforduló alkalmából készített fotóalbum, a Végtelen motívum anyagai alapján a tárlat május 13-án a Hagyományok Háza Maácz László galériájában nyílik meg. Váradi Levente fényképei egy olyan világba kalauzolnak el, amely a kívülálló szemek számára mindig rejtve van. A képek sora elmeséli, bemutatja a társulat művészeinek személyes történetét, amely egyben a nemzetközileg méltán elismert Magyar Állami Népi Együttes legújabb kori története is.

 Liszt-mozaikok előadás, Sadler’s Wells színház, London

Az együttes Liszt-mozaikok című tánckoncertjét Európai előadássorozatuk első állomásaként 2020. október 18-án Milánóban mutatta be. A sorozat következő állomása 2022. június 3-án Londonban lesz a Sadler’s Wells színházban este 19.00 órától.

Az együttes meghívott vendégei közreműködésével egy három félidős programmal lép színpadra. Az első félidei koncerten közreműködik Alexandre da Costa hegedűművész, korunk egyik legnépszerűbb, elsőszámú hegedűművésze. Illetve a Royal Philharmonic Orchestra mellett a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István Szalonna és Radics Ferenc prímások vezetésével. A műsorban javarészt Bartók Béla művei csendülnek fel klasszikus zenei és népzenei felfogásban. A műsor második felében a Müpa-ban négy éve bemutatott Liszt-mozaikok tánckoncertet láthatja a nagyérdemű.