Műfaji és tematikai súly- és gócpontok

2022. 07. 03., 8:36pm
A FUGA-ban Ez van címmel megnyílt Szamódy Zsolt Olaf retrospektív fotókiállítása.

by Szendi Horváth Éva

Trio, Vízpart Balaton 1991

Szamódy Zsolt szakmai életrajzára pillantva a művészpálya szakaszait és állomásait jellemző, messzemenő következtetések fogalmazhatóak meg. Az első kiállítási lehetőségére 1986-ban került sor. Utána egészen napjainkig sokszor, évente több alkalommal is újabb és újabb kollekciókkal mutatkozott be Komárom-Esztergom megye településein, Budapesten és vidéki, esetenként külföldi városokban. Munkásságát 1981 óta díjak és ösztöndíjak, pályázati elismerések sora kísérte és kíséri. Meglehetősen hosszú az alkotói tevékenységét kísérő szakirodalmi hivatkozások, kritikai reflexiók bibliográfiai tételeinek sora is. Mindemellett rendkívül aktív művészeti-közéleti tevékenység is köthető a személyéhez. Hosszú ideig, 2002-től 2015-ig a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökeként (s előtte és utána elnökségi tagjaként) tevékenykedett.

A tatabányai művész három évtizedet átfogó képalkotó munkásságában technikai sokoldalúság, a különböző technikai megoldások variatív alkalmazása jelenik meg. Szamódy Zsolt Olaf egyre terebélyesebb, egyre összetettebb fotográfusi életművében pontosan megjelölhetők az ágazati vonzódások, illetve a műfaji és a tematikai súly- és gócpontok. Így a pályakezdő alkotószakaszban a színes táj- és csendélet-kompozíciók, majd a tatabányai ipari emlékek létezésmódjait, pusztulását, a bányavidék fokozatosan eltűnő munka- és életképeit rögzítő szociofotók együttese.

Emlékmű

Később a tatai Öreg-tó pszeudo-lényének nyomait kutató lírai konceptuális fotóetűd, s az ezredfordulót követően az Adria-eszményeinket és emlékeinket átíró tenger- és tengerpart-képek nagyszabású tájkép sorozata. Szamódy munkásságba a mikrojelenségekre koncentráló felvételek és a távoli, keleti, egzotikus vidékeket és városokat, civilizációkat, jelenségeket megörökítő riportfotók kollekciói is jól illeszkednek. Mindezeken túl van még egy masszív, határozott koncepcióra épülő, az életművet mintegy emblematikusan jellemző, jelentőségteljes, nagyszabású képsorozat. A médiummá emelt-emelkedett, korszakokon átívelő történetet fókuszáló objektumot, a komáromi Monostori Erődöt megörökítő felvételek gyűjteménye, amely talán – újabb fejezetet nyitva – az építészeti fotó kategóriájába sorolható, több száz kompozíciót felölelő kép-együttes. /Wehner Tibor/

További információ: http://fuga.org.hu/fevent/ez-van/

EZ VAN

SZAMÓDY ZSOLT OLAF FOTÓKIÁLLÍTÁSA A FUGÁBAN 2022. március 5-25. –ig