Műanyagmentes július

2022. 08. 07., 11:18pm
Ebben az évben is megrendezik a Műanyagmentes Júliust (PlasticFree July)

 

A Crystal üvegből készült szénsavasító palackja 

Ebben az évben is megrendezik a Műanyagmentes Júliust (PlasticFree July), amelynek célja, hogy a felhasználók legalább egy hónapon át mellőzzék az életükből az egyszer használatos műanyagokat. A SodaStream üdvözli a PlasticFreeJuly kezdeményezést!

Háromszor nagyobb Franciaországnál a legnagyobb szemétsziget

„Egyes műanyag fajták lebomlásához több száz évre van szükség. De addig, amíg ez a folyamat lezajlik, ez az anyag mikro-szemcsékké hullik szét, jelentősen szennyezve ez által az élővizeket” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

Az Earthday.org gyűjtése szerint az egyszer használatos műanyagok felhasználása már drámai méreteket ölt bolygónk élővilágára nézve. A műanyag 1950-es évekbeli bevezetése óta 8,3 milliárd tonnát gyártottak ebből az anyagból világszerte. Az éves műanyaggyártás pedig eléri a 380 millió tonnát. Mindez nem lenne lehetséges, ha az emberiség nem használna ennyi műanyagot. Jelenleg percenként 1,2 millió PET palackot adnak el a Földön, ami 200 ezerrel több a két évvel ezelőtti szinthez képest. Bár a legyártott műanyagok közel fele újrahasznosítható lenne, ezzel szemben 91 százalékát sohasem dolgozzák fel, így azok a szemétlerakókban, vagy a természetben végzik, mert használóik eldobják őket.

Számítások szerint csak az óceánokban évente 1,15 – 2,41 millió tonna műanyag hulladék kerül. Ennek következményeként óriási szemétszigetek alakulnak ki. A Theoceancleanup.com adatai szerint jelenleg 5 olyan zóna van az óceánokban, ahol összetorlódtak a műanyaghulladékok. Ezek közül a legnagyobbnak a Kalifornia állam és Hawaii között, a Csendes-óceánon található szemétsziget található, amit a szakemberek Great Pacific Garbage Patch-nek (GPGP) neveznek. Ezt eredetileg 1997-ben fedezték fel és jelenleg 1,6 millió négyzetkilométernyi vízfelszínen terül el. Vagyis kétszer akkora, mint Texas-állam és háromszor nagyobb Franciaországnál. Becslések szerint már annyi műanyahulladék halmozódott fel benne, hogy a súlya eléri a 80 ezer tonnát, ami 500 darab Jumbo Jet repülőgép súlyával egyenlő.

„Kétség nem fér tehát hozzá, hogy sürgős és azonnali változásra van szükség. Ha megtanulunk eldobható, egyszer használatos műanyagok nélkül élni, akkor sokat tehetünk a Földünkért. Gondolnunk kell a gyerekeink és az unokáink jövőjére” – hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere.

A SodaStream hosszú ideje a PET palackok által okozott műanyagszennyezés egyik élharcosának számít. Köszönhetően annak, hogy a szénsavasító gépek által olyan megoldást kínál, ami feleslegessé teszi az eldobható, egyszer használatos műanyag-palackokat. Az üvegből készült szénsavasító palackkal rendelkező Crystal szénsavas vízkészítő géppel pedig még az újratölthető műanyag kulacsok is kiválthatóak. Ez a gép egyébként egyre keresettebb a magyar piacon, becslések szerint a tavaly évhez képest idén 40 százalékkal többet fog belőle idehaza értékesíteni a SodaStream.