Műalkotásokkal a világűrbe

2022. 30. 05., 4:22pm
A  pécsi Zsolnay Negyedben, az m21 Galériában AZ ŰR - alternatív kozmoszok címmel nyílt kiállítás


by Szendi Horváth Éva

AZ ŰR - alternatív kozmoszok címmel megnyílt kiállítás mintegy 450 millió forint értékű, 65 művész 250 műalkotását fvonultatja fel.

A többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László munkáit bemutató lenyűgöző tárlat az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát állítja a középpontba.

A Földről látható, fénylő égitestek az emberiség legkorábbi korszakaitól kezdve vonzották a tekintetet és izgalmas alternatívát kínáltak az általuk ismert világ mellett. A 20. század második felétől a Földön túli utazás fikciója tudományos valósággá vált, és az ember ma már ugyanúgy törekszik a világűr megismerésére, ahogyan régen az ismeretlen földrészekkel tette.

Gerhes Gábor:A magyar hold

A Holdra szállás teljesen megváltoztatta a gondolkodást, átalakította a térhez való viszonyt, új anyagokat és formákat hozott divatba a designban és az öltözködésben egyaránt. David Bowie Vasarely borítójával megjelent Space Oddity című albuma a slágerlisták élén soha nem látott népszerűségre tett szert. Nem beszélve a mai napig meghatározó Star Wars kultuszról. Napjainkban a fiatalokat számtalan videojáték, VR-kamera, míg az idősebbeket a sci-fi irodalom repíti a virtuális terek lehetséges kozmoszaiba, — sőt akár már mi magunk is vállalkozhatnánk egy-egy űrutazásra.

A világűr tehát itt van velünk, része nemcsak a tudományos, de a mindennapi életünknek is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan műalkotás, amely az űr témájában készült. Illetve azok a kiállítások, amelyeknek tematikáját gyakorta meghatározza. Az m21 Galéria ezeknek a remekműveka széles keresztmetszetétmutatja be, a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteményből és galériából kölcsönzött műtárgy együttesekkel, kortárs művészek helyspecifikus alkotásaival.

A kiállítás fotókból, fotógrammokból, video-, fény-, hang- és térinstallációkból, játék- és animációsfilmekből, klipekből áll. Továbbá olyan űrkutatással kapcsolatos dokumentumokból, amelyek abból az időből származnak, amikor az ember először lépett ki a világűrbe. Ám a klasszikus képzőművészeti alkotások, festmények sem hiányoznak a 250 műtárgyat felsorakoztató kiállításból.

Kiállító művészek: Albert Ádám,  Alexander Gyenes, Altorjai Sándor, Attalai Gábor, Binaura,  Bernáthy Sándor, Bódy Gábor, Czakó Zsolt, Csermák Tibor, Csontó Lajos, Deim Balázs, Drégely Imre, Eike Berg, Fajó János, Fekete Nagy Béla, Fillenz István, Galántai György, Gerhes Gábor, Gyárfás Gábor, Gyarmathy Tihamér, Gyémánt László, Hajdú Kinga, Hegedűs 2 László, Hencze Tamás, iski Kocsis Tibor, Július Gyula, Karácsonyi László, Kaszás Tamás, Kemény György, Kerekes Gábor, Keresztes Dóra, Kokesch Ádám, Kondor Béla, Kósa János, Lakner Antal,  Lakner László, Lantos Ferenc, Lengyel András. Lossonczy Ibolya, Madácsy István, Mulasics Tibor, Nagy Karol, Orosz István, Ország Lili, Palotai Gábor, Pásztor Gábor, Perneczky Géza, Polgár Éva, Reisenbüchler  Sándor, Rékassy Csaba, Révész László László,  SiskovLudmil, Szabó Dezső, Szécsényi-Nagy Lóránd, Szentjóby Tamás, TehnicaSweiz, Tót Endre, Uglár Csaba,  Vály Sándor, Várnai Gyula, Veszely Ferenc, Végh Júlia,Victor Vasarely,Vidovszky László, Vincze Ottó.

Deim Balázs: Spacestep, 2017

A galéria 1100 négyzetméterén felépített „űrállomáson” interaktív játékok fokozzák 21. századi űr-élményünket.

A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek.

https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/az-ur-alternativ-kozmoszok