Mozart és Salieri

2022. 12. 03., 4:39pm
A nagyszerű litván hegedű virtuóz, Julian Rachlin a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel a Zeneakadémián.

by Szendi Horváth Éva

Fotó: Csibi Szilvia

Mozart és Salieri? A zenehallgatók többségének e két névről Rimszkij-Korszakov egyfelvonásos operája, Peter Shaffer színműve, az Amadeus vagy Miloš Forman ebből készült filmklasszikusa jut eszébe. Híres jelenetek, emlékezetes poénok, és persze a nagy jelkép: a Zseni és a Középszerű ember konfliktusa. A Zeneakadémiai esten nem a két zeneszerző találkozik, hanem a közönség találkozik kettejük zenéjével, hogy rájöjjön: nemcsak Mozart muzsikája élvezetes, de Salierié is.

A 18. század végén a zenetörténet legméltatlanabb rágalmainak egyike, kortársi szóbeszédként kapott lábra, majd az évszázadok során ráégett az ártatlan Antonio Salierira. Elterjedt róla, hogy megmérgezte Wolfgang Amadeus Mozartot, mert irigykedett a hat évvel fiatalabb pályatárs tehetségére. A valóságban Salieri nemcsak remek, jelentős sikerekkel bíró zeneszerző volt, de nagylelkű ember is. Ő fedezte fel és segítette a gyermek Schubertet és az ifjú Beethoven tanára volt. A kiskamasz korában árván maradt Salierit a jó nevű zeneszerző, Florian Leopold Gassmann vitte magával Bécsbe, s ott személyesen állta a taníttatásának költségeit. Később Salieri erre emlékezve maga is minden növendékét ingyen tanította.

Ezen a koncerten Salieri és Mozart zenéje békén megfér egymással. A második rész első száma, Salieri D-dúr sinfoniája nem véletlenül kapta a Veneziana melléknevet, hiszen a Velencei Köztársaságban született Salieri gyakran biggyesztette aláírásához: Veneziano. 

A hangversenyen a közönség Mozarttól hallhat hegedűversenyt és a jelentős, érett művek közül  két szimfóniát („Haffner”, „Linzi”). Az est különlegessége, hogy a nagyszerű litván hegedűvirtuóz, Julian Rachlin nemcsak az estet bevezető G-dúr versenyművet játssza, de vezényli is a teljes programot.

2022. március 10. csütörtök, 19:30 - Zeneakadémia Nagyterem

Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr hegedűverseny, K.216
Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr („Haffner”) szimfónia, K.385
Antonio Salieri: SinfoniaVeneziana
Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr („Linzi”) szimfónia, K.425

 

Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel és hegedűn közreműködik: Julian Rachlin

Julian Rachlin/Fotó: Julia Weseley/

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=U8qU9VaoAeA