Modern hercegnőknek

2021. 22. 04., 1:50pm
A nemes alapanyagokkal és gondos kézimunkával készült esküvői ruhák egy fantáziavilágba repítenek minket, ahol szabadon élhetjük meg az álmainkat. És ahol újra felszabadultan ünnepelhetünk.

A Daalarna új, karakteres haute couture MIRROR kollekciója egyfajta kivezető útkeresése a mostani helyzetből. A nemes alapanyagokkal és gondos kézimunkával készült esküvői ruhák egy fantáziavilágba repítenek minket, ahol szabadon élhetjük meg az álmainkat. És ahol újra felszabadultan ünnepelhetünk.

Egy éve annak, hogy a világjárvány a mindennapjaink része lett. Egyre erősebb a késztetés bennünk, hogy kiszabaduljunk a négy fal közül, ismét társaságba, eseményekre járjunk, és a rongyosra hordott melegítőt lecseréljük valami ünnepibbre

Benes Anita így mesél a különleges haute couture kollekció születéséről:

„Azt látom, hogy kétségbeesetten keressük a kivezető utat ebből a jelenlegi, olykor kilátástalannak tűnő helyzetből. Néha már-már az őrület határán táncolva, miközben önmagunkat, a vágyainkat és a szükségleteinket is folyamatosan újraértelmezzük. Az egy évvel ezelőtt még ideiglenesnek hitt állapot mára a mindennapjaink részévé vált, és talán már magunk sem hisszük el, hogy egyszer tényleg vége lehet, és újra magunkhoz ölelhetjük a számunkra legfontosabb embereket.

A pandémia tükröt tartott elénk, hogy megtanuljuk igazán értékelni azt, amit korábban természetesnek hittünk: a szeretteink közelségét. Felismertük, hogy az online kapcsolattartás nem elég, hiszen a közösen megélt pillanatokban – legyen szó fesztiválról, színházról, családi évfordulókról vagy esküvőkről – rejlenek a valódi értékek.

Ezek azok az események, amelyek megszínesítik a szürke hétköznapokat, és évek múltán is nosztalgiával emlékszünk rájuk.

Azt gondolom, hogy az ünnepeinkre és a régi életünkre való várakozás, vágyakozás közben leginkább az álmaink adhatnak ideiglenes megnyugvást.

Ilyenkor belső tükrünk segítségével, egy ideális világba elrepítve, egy elképzelt alternatív valóságban vészeljük át a mostani időszakot. Én is ezt tettem a MIRROR kollekció készítése közben, amelyhez romantikus, boldog békeidőket idéző kampányfotókat készítettünk gyerekkorom egyik fontos helyszínén, a fertődi Esterházy-kastélyban.

Kislányként rengetegszer jártam a kastélyban és a körülötte lévő erdőkben, a nagyszüleim ugyanis a közelben éltek. Édesanyámmal és nagymamámmal a kastélyhoz vezető úton szedtük tavasszal az ibolyát, és együtt bújócskáztunk a kertben. Csodálatos volt, egy igazi álomvilágként élnek bennem azok a pillanatok, és ezt a hangulatot szerettem volna megidézni az új kollekcióval is.”

Ennek megfelelően Benes Anita egy igazi haute couture kollekciót álmodott meg a romantikus lelkű, ámde ízig-vérig 21. századi menyasszonyok számára, akik nem riadnak meg a merészebb, lázadóbb megoldásoktól sem.

Az esküvői ruhákban a klasszikus hercegnős stílus ötvöződik a Daalarnára jellemző modern, letisztult, finoman nőies vonallal.

-Vonalvezetésben a látványos megoldások (királynői volumenek, lecsatolható uszályok és kettő az egyben stílusú, átalakítható ruhák),

-anyaghasználatban a barokk-rokokó kastélyhoz illő pompa és a túldíszítettség,

-az alapanyagokban pedig a karakteres, arisztokratikus színek (például az arany és a rózsaszín, zöld, lila árnyalatok), valamint a nemes drapériák dominálnak.

A csipkedíszítések meghatározó motívumai a különféle indák, levelek, girlandok és háromdimenziós megoldások, amelyekhez az inspirációt az Esterházy-kastély különleges faldíszítései adták.

Ez a különleges motívumvilág ihlette a limoges-i porcelánból készült fejdíszeket is, amelyeket Nagy Adrien, a Rienne Bride ékszertervezője álmodott meg a kollekcióhoz.

A hercegnős, nagy szoknyás megoldások és a klasszikus A-vonalú ruhák mellett helyet kap a kollekcióban a sellő fazon és a visszafogottabb, minimalistább vonalvezetés is, hogy mindenki megtalálhassa a személyiségéhez legközelebb álló stílust.

 

Fotók: Papp Éva és Schneider Zoltán, Smink és frizura: Kiss Csilla, Modell: Nagy Berta (@Attractive Models), Fejdíszek: Rienne Bride

A kampányfotók és -film a fertődi Esterházy-kastélyban készültek.