Mit csinál négy rocker a Mátrában?

2020. 09. 09., 10:20am
Metál természetfilm – így foglalhatnánk össze legjobban a Road Movie klipsorozat legújabb, nyolcadik részét.

Metál természetfilm – így foglalhatnánk össze legjobban a Road Movie klipsorozat legújabb, nyolcadik részét.

A Road zenekar tagjait követve a Mátra erdői, hegyei és naplementéi tárulnak elénk. A zenekar ma is Domoszlón, egy mátrai faluban él, dalukat a saját otthonukról írták. Az Ahol a hegyeket látod szövege rajongói levél a hegyekhez.

Mit csinál a rock sztár, miután lejött a színpadról? Pecázik, kirándul, járja az erdőket, gombát szed és élvezi a csendet. Na ne! ¬- kiálthatnának fel a vad zenészéletet körüllengő mendemondák hívei, de a Road zenekar lebujok és backstagek helyett bevisz minket az erdőbe, egyenesen a Mátrába.

A Road Movie klipjei már többször tértek vissza boldog fiatalkori emlékek színtereire. Jártunk Rúzsa Magdi vajdasági szülőföldjén, a Bagossy Brothers Company az erdélyi Gyergyóba vitt, a Wellhello a Balaton északi partjára vonatozott, a Hiperkarmával a Mecsekben buszoztunk. A Road ebben is újat mutat: ők nem csak a Mátra déli oldalán fekvő Domoszlóról indultak, de, azóta is, ebbe a faluba térnek haza a turnék, fellépések után. Nekik a Mátra és Domoszló a nagybetűs otthon.

„Gyermekfejjel megélni itt a napokat - egy idő után- megszokottá, hétköznapivá, természetessé válik az ember számára. Azután, amikor felnőttként világot lát és megtapasztal, megkóstol más "ízeket", tájakat, városokat, országokat, akkor érti meg, hogy mekkora csoda is valójában, ahol él. A számtalan hűsítő, kristálytiszta forrás, a lenyűgöző látvány a hegytetőkről, a véget nem érő hegyi utak, ösvények, a házak udvaraiba is gyakran betévedő őzikék, a gazdag gombalelőhelyek, a patakok, a megfizethetetlen csend, a nyugalom – ez az igazi béke.” – mondja Máté, a zenekar frontembere a Mátráról.

A hegyek szeretetében a banda többi tagja is osztozik. Ebből született meg az Ahol a hegyeket látod, és a dalhoz készült videoklip, amelyben épp az történik, ami a valóságban is, ha a Road tagjai hazatérnek a zenélésből. Máté bringán, Goya motoron, Imi gyalog járja a hegy-völgyeket, míg Erik a domoszlói pecatavon várja a kapást.

A dalt a zenekart jól ismerő Mihaszna Film stábja komponálta videoklippé. A látványos videóban felbukkannak a környék nevezetességei a Kékestetőtől a kisnánai várig, és közös tűzhöz ülünk a Road-családtagokkal is.

A videóban mégsem a Road a főszereplő, hanem a Mátra. Ahogyan Rockenbauer Pál legendás országjárásában, itt is a természetet járó négy figurát nézzük, de közben gyönyörű erdőket, csörgedező patakokat, hegyoldalakból kibukkanó panorámákat látunk, vízre szálló madarakat, legelésző szarvast figyelünk. Mintha nem is egy metálzenekar videoklipjét, hanem egy természetfilmet néznénk.

„Ha úgy tetszik élménybeszámoló, ha úgy tetszik főhajtás, vagy egyszerűen csak boldog pillanatképek a Mátrából, a hegyekből, otthonról.” – kommentálta a zenekar frontembere a Road Movie klipsorozat mátrai epizódját.

ROAD - Ahol a hegyek járnak https://www.youtube.com/watch?v=SBvQyB7iFMU&ab_channel=roadmusicvideo  

Mi az a Road Movie?

Hazai szerzőket és előadókar kért fel a VOLT FILM, a Road Movie produkció gazdája, hogy olyan dalokat írjanak, amelyekben a hozzájuk legközelebb álló tájak, régiók, falvak  vagy éppen városok elevenednek meg, vagy éppen az ezekhez fűződő emlékeik ihlették őket. A szerzők mellett neves zenei- és játékfilmes rendezők készítenek klipet az adott dalokhoz.