Minek nevezzelek?

2021. 09. 02., 11:55am
Toplista készült a leggyakoribb szerelmes és gyerek beceneveiből

Toplista készült a leggyakoribb szerelmes és gyerek beceneveiből

Nyunyóka és pocoknyúl: kiderült, hogy mik Magyarország kedvenc becézései felnőtt és gyerek körökben.
Kicsim? Szívem? A számok alapján szinte biztos, hogy már Önt is szólította így a párja, egy friss felmérés szerint ugyanis ez a két becézés a legnépszerűbb a szerelmesek körében. Ugyanakkor az is könnyen előfordulhat, hogy valaki olyan párkapcsolaton átívelő becenevet kap, mint a Cicatábor vagy a Nyuffika. Mutatjuk a leggyakoribb megszólításokat.

A kapcsolatok nagy részében a párok nem csupán a keresztnevükön szólítják egymást, hanem kedveskedő szavakkal becézik a másikat. A Pölöskei szörp Valentin-nap alkalmából közel 3000 főt kérdezett meg arról, hogy mi a kedvenc becézése. Ezúttal azonban nemcsak a szerelmes párok, de az anyukák, apukák is a kitöltők között vannak, ami azt jelenti teljes a körkép: a gyermekek becézése és a felnőttek egymás közti becézése is kiderült.

A tipikus szerelmes kedvencek
Az emberek többsége mindig az adott kapcsolathoz illő, egyedi nevet ad párjának. A felmérés eredménye szerint a magyar párkapcsolatok kiemelkedően nagy százalékában van legalább egy Szívem és egy Kicsim – ezen két becenév ugyanis mindkét nem toplistáján szerepel. Egyeseket azonban olyan különös neveken szólítanak, mint a Cicatábor, Nyuffika, Nudli, Nyunyóka, Mazsolám vagy a Gombóc. Persze ők vannak kisebbségben.

A női becenevek esetében a három nyertes egyértelműen a Kicsim, Szívem, Kincsem, míg a férfiaknál a Szívem, Kicsim, Drágám. Nincs tehát túl nagy különbség a két nem válaszai között, ezért a 10-es listát a legjobbakról, mind a nők, mind a férfiak becézgetéseinek összevonásából láthatjuk:

1.       Szívem
2.       Kicsim
3.       Drágám
4.       Édesem
5.       Életem
6.       Nyuszi
7.       Szerelmem
8.       Kincsem
9.       Maci
10.     Manó
 

Tökitől a Tündérkéig
A Pölöskei által, február elején végzett friss felmérés összegyűjtötte a legelterjedtebb gyerek-becézéseket is. Az eredmények alapján a szülők sokszor egészen megmosolyogtató becézésekkel nyilvánítják ki csemetéik iránt érzett szeretetüket. A teljesség igénye nélkül előfordult Zsebibaba, Prücsök, Bambi, Pocoknyúl, de még Bébispenót megszólítás is.

És, hogy mik a leggyakoribbak? Mivel az anyukák és apukák bámulatosan sok kedves és ötletes becézgetést írtak, ezért a gyerekek esetében megér egy külön listát a lányoké és a fiúké is! Íme:

Lány gyermekek becézései:

1.       Kincsem
2.       Kicsim
3.       Hercegnőm
4.       Cica
5.       Csillagom
6.       Nyuszika
7.       Manó
8.       Szépségem
9.       Babám
10.     Tündérkém

Fiú gyermekek becézései:
1.       Manó
2.       Kicsim
3.       Kincsem
4.       Kicsikém
5.       Életem
6.       Kisfiam
7.       Bogyó
8.       Töki
9.       Hercegem
10.     Manócska
A felmérésben résztvevők számából és a szólítgatás ezerféle megnyilvánulásából azt mondhatjuk, hogy akármelyik szeretetnyelvet is beszéljük, a becézgetés, nagy eséllyel, részét képezi a mindennapjainknak.