Mindenkinek jut hely az asztalnál!

2022. 16. 05., 10:49am
Ebéd az esélyegyenlőség és a társadalmi elfogadás jegyében

 

dr. Kis-Dobó Ági az ebéd osztásnál

Ezer rászoruló asztalára került laktató ebéd a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és - a márkanevet változtatott - Ben’s OriginalTM jótékonysági eseményének eredményeként.

Az esemény indította útjára azt a programot, amelynek során – folytatva az évek óta tartó együttműködést – a MARS Magyarország és a TESCO Magyarország adományt gyűjt többezer nélkülöző család és szervezet támogatása céljából.

A névváltoztatást követően a Ben’s OriginalTM célul tűzte ki, hogy programjaival egy elfogadóbb jövő felépítéséhez járuljon hozzá. A „Mindenkinek jut hely az asztalnál” elnevezésű kötelezettség vállalásuk első programjaként egy jótékonysági ebéd keretében indították el idei adománygyűjtő programjukat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatására. Az összefogás keretében 100 adag helyben elfogyasztott és 900 adag szociális intézményekbe szállított ebéd készült.

Az eseményen dr. Kis-Dobó Ági, a márka hazai nagykövete, a MARS önkéntes csapata és az Élelmiszerbank valamint partnerszervezetei közösen készítették el az ételeket. A TESCO Magyarországgal 2019 óta tart a közös adománygyűjtő program. Keretén belül az üzletlánc boltjaiban vásárolt, a programban résztvevő MARS termékek, köztük a Ben’s OriginalTM árának 1+1%-át az Élelmiszerbank számára ajánlják fel. Az így befolyt összegből több ezer rászoruló és több száz szervezet élelmiszercsomaghoz juthat.

A MARS Magyarország 2015 óta több mint hatvanezer kiló élelmiszerrel segítette a rászorulókat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hálózatán keresztül. Emellett a TESCO-val összefogva, az elmúlt három év alatt 12,6 millió forint pénzadománnyal járult hozzá az Élelmiszerbank étel- és életmentő munkájához Ebből az Egyesület több mint százharmincötezer élelmiszercsomagotosztott szét.

A súlyosan korlátozott életkörülményekkel rendelkezők és a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma és aránya Magyarországon a KSH adatai szerint[1] 2013 óta folyamatosan csökken. Azonban a 0-17 éves korosztály több mint 13 százalékát még mindig érinti a probléma. Ez több tízezer éhező gyermeket jelent. Mindemellett Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy felkutassa és összegyűjtse az élelmiszerfeleslegeket, és rászorulókhoz juttassa el őket.  Az Egyesület több száz karitatív szervezettel együttműködve összesen több mint kétszázötvenezer rászorulót lát el Magyarországon évente.

 

„Sajnos a nem megfelelő táplálkozás, sőt az éhezés hazánkban ismert. A világ első számú rizsmárkájának gyártójaként ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy olyan lehetőségeket teremtsünk, amelyek mindenkinek helyet biztosítanak az asztalnál. Hisszük, hogy kiváló partnerek segítségével és nagyszabású társadalmi összefogással ez lehetséges. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való különleges partnerségünkön keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet az élelmiszerszegénység kérdésére és a rászorulók támogatásának jelentőségére” – mondta el Sófalvi Attila, a MARS Magyarország ügyvezető igazgatója.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke hozzátette: „Legfontosabb célunk, hogy az élelmiszeradományokkal csökkentsük az éhezést és az alultápláltságot. A rászorulók rostokban és tápanyagokban gazdag élelmiszerekhez juthatnak, amik egyébként csak ritkán kerülnek a tányérjukra. Az adományok a nélkülöző családok anyagi helyzetét is segítik, hiszen több pénzük marad gyógyszerekre, lakhatásra és a gyerekek iskolázására. A Ben’s OriginalTM küldetése révén több tízezer nélkülözőn tudunk idén is segíteni.”

A május 12-i jótékonysági főzésnek az Élelmiszerbank adott otthont. Az ebédet az Élelmiszerbank JótéKonyhájának szakácsai, a MARS vállalat önkéntesei, a partnerszervezetek  meghívottjai, valamint a Ben’s Original nagykövete, a 2017-es Konyhafőnök VIP győztese, két gyermekes édesanya, dr. Kis-Dobó Ági közösen készítették. (Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete, Baptista Integrációs Központ, Menedékház Alapítvány, Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány) Az 1000 adag étel az eseményre meghívottak mellett rászorulókhoz jutott el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével.

Ági a helyszínen elmondta: „Nagyon boldog vagyok, hogy olyan kezdeményezéshez csatlakozhattam, ami igazán fontos. A mi családunk életében az étel központi helyet foglal el. Tisztában vagyok vele, mekkora kincs az, hogy mi nap, mint nap családként ülhetünk le az étkezőasztalhoz, ahol meleg ételt tudunk elfogyasztani. Bár, csak egy apró lépést tettünk ma azzal, hogy ebédet főztünk ennyi csodálatos embernek, én akkor is hiszek benne, hogy ezek a kis lépések viszik előre a társadalmat. Külön öröm, hogy itt nem áll meg a támogatás, hanem most két hétig mindannyian tehetünk azért, hogy mindenkinek legyen helye egy hasonló étkezőasztalnál!”

A vállalatok bejelentették, hogy folytatják az évekre visszanyúló együttműködésüket, és május 12-én a TESCO Magyarországgal közösen elindítják kéthetes adománygyűjtő programjukat, melyben ezúttal a MARS vállalat több terméke is részt vesz. Május 12. és 25. között a TESCO Magyarország üzleteiben vásárolt MARS termékek után a vállalatok a termék árának 2%-át a nélkülözők támogatására fordítják. A támogatás a MARS 1%-os felajánlásából és a TESCO 1%-os felajánlásából tevődik össze.

Az adományok idén is az Élelmiszerbank segítő hálózatánkeresztül jutnak el a rászorulókhoz.

 

 

 

 

[1]Forrás: KSH; https://www.ksh.hu/sdg/1-6-sdg-10.html