Mézzel az egészségért!

2020. 05. 03., 6:10pm
A 2019 őszén indított kampány a magyar mézfogyasztásért azt célozta, hogy asztalunkra minél többször kerüljön méz!

A 2019 őszén indított kampány a magyar mézfogyasztásért azt célozta, hogy asztalunkra minél többször kerüljön méz!

A rendszeres mézfogyasztás az őszi és téli időszakokban különösen fontos!

Az időjárási viszonyoknak köszönhetően könnyen terjedő fertőzések elkerülésében, betegségek megelőzésében, illetve az immunrendszer felerősítésében egyaránt kiemelkedő szerepe van a méznek, amelynek antibakteriális hatása évezredek óta ismert.

A 28 féle aminosavat, 12 féle ásványi anyagot, 10 féle szénhidrátot és 8 féle vitamint tartalmazó méz, az egészség tárháza. Olyan komplex egységet alkotó élelmiszertermék, amely szervezetünk számára igazi energia-vitamin bomba.

Segíti a kalcium-felszívódást, növeli a hemoglobin-számot, kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, almaecettel kombinálva jótékony hatással van a gyulladt ízületekre, mindenfajta fertőzésre és légzőszervi megbetegedésre gyógyír, gyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és az allergiák kezelésében is segít. Azonnali energiát ad a cukor káros hatásai nélkül, hasznos segítség álmatlanság, szénanátha, rovarcsípés és fertőzött seb esetén.

Néhány évvel ezelőtt az egy főre jutó belföldi fogyasztás 40 dekagrammot tett ki, jelenleg egy kilogramm. Ez még mindig alacsonynak számít az uniós átlagfogyasztáshoz képest, ami átlag 1,7 Kg/fő/év, ezért ösztönözni kell a fogyasztást – mondta Nagy István agrárminiszter.

Kiemelte, hogy az unió által elfogadott új magyar méhészeti nemzeti program az előző ciklushoz képest több mint 20 százalékos többlettámogatást tesz lehetővé a következő három évre, közel 6 milliárd forint együttes hazai és uniós forráskerettel. Emellett a magyar méhészek az idén méhcsaládonként 500 forint jövedelempótló támogatáshoz jutnak, jövőre ezt 1000 forintra emelik.

A miniszter kiváló kezdeményezésnek nevezte az OMME mézesüveg és zárszalag bevezetését, amelynek köszönhetően egyértelműen beazonosítható a méz származása. Az agrártárca elsőként csatlakozott a mézes reggeli programhoz, jelenleg több mint 166 ezer gyerek él ezzel a lehetőséggel – mondta.

Magyarországon és 20-25 ezer tonnát tesz ki évente az országban a méztermelés, körülbelül 20 ezer család foglalkozik méhészettel, és 1,2 millió méhcsalád van.  A magyar termelésű méz 70 százalékát exportálják.

2019 őszén, az előző évhez hasonlóan, közös kampányt indított az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mézfogyasztás ösztönzésére. „Legyen minden nap, mézes nap” , ez a kampány jelmondata.

Mint Giczi Gergely, az AMC ügyvezető helyettese eismertette, december elejéig rendezvényekkel, rádiós kampánnyal, internetes jelenléttel népszerűsítik majd a mézfogyasztást, és hívják fel a figyelmet az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira.

Bross Péter, az OMME elnöke elmondta, hogy Magyarország 10-12 százalékát állítja elő az európai méztermelésnek. Az ágazatnak közvetlenül a méhészeti termékekből évente 25 milliárd forint árbevétele van, ennek több mint 10 százaléka támogatásként kerül vissza hozzájuk az államtól. Az idei méztermés közepes mennyiségű lett, a minősége pedig – mint mindig – tökéletes – fogalmazott.

És végül, a méz fajtái:

Magyarországon az egyik legnépszerűbb,  a már hungarikumnak számító akácméz, ezen kívül a hársmézből és a virágmézből fogy a legtöbb. Keresett még a repceméz (krémméz szerű), gesztenyeméz (szelídgesztenyefa méze), napraforgóméz (kemény, nagy szemű kristályos) és erdei méz (mézharmat méz, sötétszínű). Ritka, de létező magyar mézek még: koriander, szolidágó (aranyvessző), selyemkóró (vaddohány), mustár, facélia, levendula, olajretek. Ezekből a leggyakrabban a selyemkóró és a facélia mézekkel lehet találkozni a piacokon.

A Mézkirálynői címet 2019-ben a 23 éves Szemerits Eszter nyerte el, aki a Győr-Moson-Sopron megyei Sopronhorpácsról érkezett a megmérettetésre. A Mézkirálynő szintén részt vesz a mézfogyasztás népszerűsítésében, felhívva az emberek figyelmét a magyar folyékony arany jótékony hatásaira.

Forrás: AMC, MTI