Messzemenők.

2022. 18. 09., 9:09pm
Ata Kandó az egyik legjelentősebb és sokáig a legidősebb magyar származású fotóművész volt.

 

by Szendi Horváth Éva

Nem mindennapi életében a világ rengeteg táját ismerte meg. Sok helyen élt tartósan, többek között Franciaországban, Hollandiában, Amerikában és Angliában.

Olyan művészek mellett dolgozott, mint Victor Vasarely vagy Robert Capa. A fotóművész 1956-ban – ekkor már a Magnum fotóügynökség munkatársaként – az első magyar menekülthullám kibontakozásának hírére Ausztriába utazott, hogy riportfotókat készítsen a menekülőkről.

A PaperLab Galériában látható válogatás Ata Kandó gyermekekről készített érzékeny portréit mutatja be. Munkássága rendkívüli fontos volt az 1956-os forradalom képi láttatásában és jelentőségének elismertetésében, illetve az 1956-os magyar menekülthelyzet dokumentálásában.

Ata Kandó házassága révén 1954-ben került Hollandiába, miután hét évig dolgozott a Magnum fotóügynökség munkatársaként. A fotóművész 1956-ban az első magyar menekülthullám kibontakozásának hírére Ausztriába utazott. Barátnőjével, a holland fotográfussal, Violette Corneliusszal együtt fényképezték a forradalom leverése után az osztrák-magyar határra érkezetteket, elsősorban a gyermekeket. A két elhivatott fotográfus két héten át együtt élt a menekültekkel. Ezalatt több száz bensőséges felvételt készítettek, amelyeket folyamatosan küldtek a nyomdának. Fotóriportjaikat egy albumban, a cím nélküli PIROS KÖNYV–ben publikálták, mely Hollandiában már 1956 karácsonyára megjelent. A nagy összefogásban a két fotográfus mellett a tördelő és a nyomda is ingyen dolgozott. Az emberek pedig szolidaritásuk jeleként megvásárolták a könyvet. Az eladásból befolyó teljes bevételt – negyedmillió dollárt – felajánlották a menekülő családok számára. Ez a könyv magyarul csak 43 évvel később, 1999-ben ÉDES HAZÁM, ISTEN VELED ! címmel jelenhetett meg.

A menekülő családok gyerekei egy új jövő reményében szüleiket követve, sorsukba beletörődve hagyták el az országot. A PaperLab Galériában látható válogatás Ata Kandó gyerekekről készített érzékeny portréit mutatja be, ahol a tekintetek többet mondanak minden szónál.

Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon. Közel éreztem magam azokhoz az emberekhez, akik elvesztették az országukat, mivel magam is menekült voltam. A férjemmel együtt részt vettünk a kommunista ellenállásban a II. világháború alatt.”

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én Görög Etelka néven és miután nem tudta kimondani keresztnevét, Atának hívta magát. Ezt a nevet édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatta, élete végéig használta. Személyiségét, élettörténetét – ahogy mindenkiét – alapvetően meghatározta családi háttere, szülei hihetetlen nyitottsága, életereje, intellektusa. Édesapja Görög Imre gimnáziumi tanár, aki a későbbiekben orosz klasszikusokat – így Dosztojevszkijt és Tolsztojt – fordított. Édesanyja Beke Margit a skandináv irodalom magyar nyelvű fordításában vált egyedülállóvá.  

Ata Kandó a kezdetekben grafikát tanult, majd Bortnyik Sándor mellett alkalmazott művészetet – itt ismerkedett meg Vásárhelyi Győzővel, azaz Victor Vasarelyvel. A Kandó név pedig első férjének, Kandó Gyulának családi nevéből ered, aki Kandó Kálmán unokaöccse volt. Férjével az 1930-as évek elején Párizsba költöztek, majd 1935-ben hazatértek. Pécsi József mellett Ata Kandó ekkor talált rá a fotográfiai iránti érdeklődésre. 1938-ban Ata ismét a francia fővárosba helyezte át székhelyét, ahol saját műtermet is nyitott, de a németek bevonulásakor hazatoloncolták őket.

A II. világháborút követően ismét Párizsban találtak otthonra. A kezdetekkor Robert Capa segítette őt, így a Magnum Photos laborjában főlaboránsi állást kapott. Később tartósan sok helyen élt. Élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói – riport-, természet-, szocio- és divatfotói – a világ számos gyűjteményében megtalálhatóak. Ata Kandó 104. születésnapja előtt, 2017. szeptember 14-én hunyt el.

 Ata Kandó 1956-os gyermek portréi

2022. szeptember 7. –október 16. – PaperLab Galéria, 1065 Bp., Nagymező u. 20.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
Kedd – vasárnap 12.00 – 19.00
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
További információ: https://www.maimano.hu/programok/messzemenok-ata-kando-1956-os-gyermekportrei