Meselemez-szerű album 10 évtől felfelé

2021. 12. 12., 11:41pm
A nyolcas sáv címen adott ki meselemezt a Soharóza és a Jónás Vera Experiment. A sztori Tibi, egy hatodikos fiú hétköznapjain fut végig.

by Szendi Horváth Éva

 

Miközben a főszereplő képzeletbeli barátaival kommandózik vagy az iskolai bulira készül, a hallgatók a tizenéves gyerekek nehézségeiről, vágyairól és kihívásairól is látleletet kapnak. A zenei anyag nagy része a karantén időszakban született meg online, a váltakozó prózai és zenés részekhez a két formáció tagjai adják hangjukat.

Tibi éli a hatodikosok hétköznapi életét. Iskolába jár, aztán úszóedzésre. Ám ezt a tevékenységet nem igazán szereti, mert sötétben kell úsznia. Délutánonként irigykedve figyeli a menő fiatalokat, akik a pingpongasztaloknál szotyiznak.

Tibi örömmel vált egy-két szót a közértes nénivel, hazafelé a buszon pedig fejben videó játékozik.

Három barátja van, ebből ketten bölények — és csak a fejében léteznek — viszont mindketten remekül rappelnek. A harmadik legjobb barátja Ida, aki a szomszédjukban lakik. Szinte minden nap átjár hozzájuk, befőttesüveg-mécsest festenek és átköltik a popslágereket.

A nyolcas sáv nem egy “történet”, hanem pillanatképek láncolata egy 12 éves fiú fantáziájából és azon túlról.

 A nyolcas sáv itt hallgatható meg:

https://open.spotify.com/album/7vHXVWXWGCz4IgaT9XuGjK?si=MH9rpJlzSgKanGQQQOs20Q

A lemez úgy keletkezett, hogy 2020 márciusában beütött a karantén. Hat nappal a premier előtt törölték a Soharóza és a Jónás Vera Experiment közös előadását. Akkor a két együttes kitalálta, hogy folytatja a közös munkát egy karantén projekt formájában, amelyen otthonról, zoomon is tudnak dolgozni.

A saját gyerekkori élményeikből építették fel a lemezt, és a kezdeti zoom-beszélgetések már-már terápiajellegűek voltak.

Régi anekdoták kerültek elő arról, hogy:

– kinek voltak képzelt barátai

– kit és miért csúfoltak az iskolában

– milyen zenén, tévésorozaton, filmen nőttünk fel

– mit gyűjtöttünk

– milyen gyakran verekedtünk a testvéreinkkel

– mitől féltünk a legjobban

... és így tovább. Ezekből a történetekből lettek a jelenetek, amiket A nyolcas sáv lemezen mindenki meghallgathat.

 

—Ez a történet rólunk szól. A gyerekkori gondolkodásunkról, félelmeinkről és fantáziánk izgalmas útjairól. Minden karakter és minden történés valamelyikünk emlékéből kelt életre és bekerült A nyolcas sávba. Nekem óriási tanulás volt ez a másfél év. Nagy feladat volt ennyi énekest coacholni, a dalokat megírni és összehangolni a csapattal. Tényleg életem legkomplexebb munkája volt ez  – meséli a lemez kapcsán Jónás Vera.

 A lemezen közreműködnek:

Szesztay Lili, Vajda Zalán (gyerekszínészek), valamint a Soharóza és a Jónás Vera Experiment tagjai. Rendezte: Eörsi Sarolta, Halas Dóra, Jónás Vera.

A felvételek 2021-ben készültek a közreműködők otthonában (értsd: hálószoba, konyha, sufni stb.), a Jurányi Házban, a Jónás Vera Experiment próbatermében, egy verőcei villában kialakított stúdióban, valamint a Zoom alkalmazás segítségével, online. A lemez a Launching Gagarin Records & Management gondozásában jelenik meg.

 A megjelenéshez készült egy izgalmas reakció videó, többek között Ónodi Eszter (színész) és Kemény Zsófi (slammer, költő) gondolataival:

https://www.youtube.com/watch?v=6KoHyQ2WBsA

A Soharóza Facebook oldala: https://www.facebook.com/soharozachoir

Jónás Vera Facebook oldala: https://www.facebook.com/verajonasmusic

A Soharóza weboldala: http://soharoza.hu/

Jónás Vera weboldala: http://www.verajonas.com/