Mese a szerelemről és a kegyetlenségről

2019. 26. 11., 10:00am
A 2020-as szezonban a Fertő-tó melletti Szentmargitbánya Kőfejtőjének szabadtéri színpadán Puccini Turandot című operáját viszik színre.

A 2020-as szezonban a Fertő-tó melletti Szentmargitbánya Kőfejtőjének szabadtéri színpadán Puccini Turandot című operáját viszik színre.

Az olasz operák egyik nagy klasszikusát az amerikai Thaddeus Strassberger rendezi. Paul Tate de Poo III színpadképe mesebeli, sokszínű és hatalmas kínai császárbirodalmat tár majd a közönség elé. A 2020. július 8-án debütáló produkcióban a nézők parádés nemzetközi sztárprodukciónak lehetnek tanúi, élén az osztrák Martina Serafin szopránénekesnővel.  

A Turandot a szerelem és a kegyetlenség meséje. A titokzatos Turandot hercegnő három kérdésére kell válaszolnia annak, aki szeretné elnyerni kezét, s vele együtt a trónt. Miután a távoli tatár birodalom névtelen hercege az összes kérdést megválaszolja, a herceg maga ad feladványt a csökönyös hercegnőnek: ki kell találnia az ő nevét, amelyet senki nem ismer.

Turandot minden hatalmában álló eszközt bevet, senki nem aludhat addig, amíg az ismeretlen nevére nem derül fény... A névtelen herceget feltétel nélkül követő rabszolgalány, Liù még az életét is képes feláldozni, hogy ne kelljen elárulnia urának nevét. A csodás szerelem végül meglágyítja a kegyetlen hercegnő szívét is.

Másfél évvel a nagy olasz komponista, Puccini halála után, az 1926. áprilisi ősbemutatón az operáról - amely a mester utolsó alkotása - a hozzáértők az életmű csúcspontjaként nyilatkoznak. A komponista, betegségének gyors lefolyása miatt, befejezetlenül hagyja hátra a művet. A Milánói Scala ősbemutatójának dirigense, Arturo Toscanini, Franco Alfano-t bízza meg a végső munkálatokkal, aki Puccini vázlatai alapján megírja a szerelmi és zárójelenetet.

Jövő nyáron, a Szentmargitbányai Kőfejtőben, Giuseppe Finzi dirigens irányítása alatt is ezt a változatot viszik színre. Puccini Nessun Dorma – Senki nem alszik kezdetű áriája bevonult az operairodalom legnépszerűbb áriái közé.

Míg sokoldalú és drámaian heves, megindító melódiáival a zeneszerző az olasz operatradíciókhoz hűen komponált, a mű egyes részei mégis „kikacsintanak” a modern zenei világ felé. Ez az opera - filmzenéjük szerzése közben - a későbbiek folyamán sokaknak szolgált inspirációként.

Thaddeus Strassberger(credit: Eraj Asadi)

Az előadás rendezőjeként sikerült az amerikai Thaddeus Strassbergert megnyerni. Rendezze akár a zenei színházak klasszikus, vagy az opera repertoár kevésbé ismert darabját, a publikum és a kritikusok mindig elragadtatva fogadják. Nemrégiben pont Pekingben rendezte Puccini: A nyugat lánya című operáját, így teljesen friss és személyes benyomásait felhasználva térhet vissza a Turandottal az európai színpadokra.

A színpadkép megálmodásakor Paul Tate de Poot III elsősorban a klasszikus kínai elefántcsont-faragás művészete ihlette. A New York-i díszlettervező hazájában ünnepelt sztár. Ám nemcsak ott, hanem Ázsiában is rendszeresen díjazzák terveit.

Az opulens és egyedi, már sok operában látható, terveiről híres olasz Giuseppe Palella felel a jelmezekért. (A cikk kezdő képe Turandot jelmeze)

A szintén amerikai JAX Messenger tervezi a fényeket.

Giuseppe Finzi, Puccini repertoárjának nagy specialistája, először áll a szentmargitbányai dirigenspult mögött.

2005-ös, nagysikerű Tosca alakítása után jövőre Turandot szerepében lép újra a szentmargitbányai közönség előtt színpadra az osztrák szoprán, Martina Serafin. A több Wagner-szerepből már ismert Serafin közvetlenül e nyári alakítása előtt a Párizsi Nagyoperában először énekli majd Brünhilda szerepét.

A második szereposztásban, a választott hazájában ismert, feltörekvő fiatal lengyel-amerikai szoprán, Ewa Płonka debütál az osztrák publikum előtt.

Az összesen 19 nyári előadás alatt Kalaf szerepén három nemzetközileg elismert tenor, a dél-koreai Andrea Shin, az olasz Leonardo Caimi és a kínai, de Németországban élő Yinjia Gong osztoznak majd.

Az önmagát feláldozó rabszolgalány, Liù szerepén osztozó két szereplő, az olasz Donata d'Annunzio Lombardi, valamint az ír Celine Byrne is otthon van Puccini zenevilágában, mindketten több operájában alakítottak már szerepeket.

A trónvesztett király, Timur szerepében két basszus, az olasz Alessandro Guerzoni és a dél-koreai Kihwan Sim lesznek hallhatóak.

A miniszter-hármas bariton szerepeiben - fiatal koruk ellenére - már nagy sikereket maguk mögött tudó énekesek, a dél-koreai Leo An, az olasz Vincenzo Taormina, míg a tenor szerepekben a dél-afrikai Sunnyboy Dladla, a francia Loïc Félix, az amerikai Matthew Newlin és az amerikai Theo Lebow lépnek színpadra.

Altoum császár szerepébe a Bécsi Operaház társulatához tartozó Benedikt Kobel bújik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a Walter Zeh karvezető irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien énekesei éneklik a kórusrészleteket.

Az idei év nagysikerű fellépése után jövőre ismét a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát vezényli Giuseppe Finzi.

A bemutatóra 2020. július 8-án, szerdán, 20:30 órakor kerül sor. A jövő nyáron a Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán a Turandot még nyolc estén át látható.

Jegyek máris foglalhatóak a +43 2682 65065 telefonszámon vagy a tickets@panevent.at e-mail cím alatt, karácsonyi akcióként 20 % kedvezménnyel december 23-ig.

További információk:  www.operimsteinbruch.at