Menyasszonyi ruhák – fotózás a múzeumban

2022. 10. 11., 3:25pm
Középpontban a kézművesség, nincs két egyforma öltözet

 

Vajon hogyan válik egy ruhadarab többé, mint egy egyszerű használati tárgy? Van-e annyira értékes manapság egy kézzel készült esküvői ruha, hogy megőrizzük a következő generációk számára?

Miért éppen a fehér szín vált az esküvők örökérvényű szimbólumává kultúránkban?

A Daalarna legújabb kollekciója, az ETERNITY az örökkévalóság fogalmát járja körül, a témához pedig tökéletes helyszínt szolgáltatott a budapesti Néprajzi Múzeum letisztult, minimalista épülete, ahol tradíció és modernitás találkozik.

„Hajlamosak vagyunk a múzeumokra poros, ódon épületekként gondolni, ahol régmúlt korok lenyomatait tárolják. Az én értelmezésemben azonban ezek a helyek nem a múltnak, hanem az örökkévalóságnak szólnak” – meséli Benes Anita.

„Miközben az új kollekciót terveztem, sokat gondolkodtam azon, hogy egy 2023-as esküvő vajon kétszáz év múlva hogyan köszönne vissza egy múzeumban? Vajon milyen stílusjegyek lesznek annyira maradandóak egy esküvői ruhán, hogy kordokumentumként helyük lehet egy ilyen gyűjteményben? Egy alkotó ember néha önkéntelenül is elgondolkodik azon, amit létrehoz, az vajon kiállja-e majd az idők próbáját.

Ez a kérdés pedig különösen aktuális napjainkban, amikor napi szinten kell valami újat mutatni a divat világában, és kevesebb figyelem irányul az olyan tartós, örök darabokra, mint például egy kézzel készített esküvői ruha.”

A Daalarna ETERNITY kollekciójának középpontjában a kézművesség áll. Ezzel Benes Anita azt szeretné hangsúlyozni, hogy minden egyes Daalarna esküvői ruha egy csapat együttes munkájának eredménye. „Mivel a különféle applikációkat, gyöngyöket, csipkevirágokat és egyéb motívumokat kézzel applikáljuk a ruhákra, sohasem készül el ugyanaz a ruha kétszer: minden menyasszonyunk ruhája egyszeri és megismételhetetlen.”

A kampányképek helyszíne a közelmúltban a világ legjobb középületének választott budapesti Néprajzi Múzeum lett. Nemcsak egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak, de új épület lévén a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézményeként van számon tartva. Koncepciója szerint egy nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással.

 

„Azért tetszik különösen az új Néprajzi Múzeum épületének koncepciója, mert nem egy elzárt, merev területként funkcionál, amit csak belépő váltásával lehet megcsodálni, hanem egy nyitott, kortárs közösségi térként lett kialakítva. Ahova üzleti találkozókat vagy randevúkat lehet szervezni, miközben élvezzük a minket körülvevő környezetet és a kiállított tárgyakat. Szerintem ez a garancia arra, hogy idővel ne a feledés homályába vesszen, hanem a mindennapok szerves részévé – és így halhatatlanná – váljon egy ilyen épület” – mondja Benes Anita.

A Daalarna ETERNITY kollekció már elérhető Budapesten, a Daalarna szalonban és világszerte több mint 50 nagyvárosban.  

Fotók: Papp Éva és Schneider Zoltán, Smink és frizura: Kiss Csilla, Modellek: Dobár Zita (Attractive Models), Varjú Maja (Eleven Models), Artemis Voulgarakis (Highlight Models), Helyszín: Néprajzi Múzeum, Budapest