Menny és pokol

2022. 31. 01., 5:16pm
Egyszer volt, hol nem volt egy nagyon egyszerű körülmények közt felnőtt, mindig éneklő, tehetséges fiatalember, akire hirtelen rávetült a rivaldafény.

by Szendi Horváth Éva - S.Balogh Edit 

Gyorsan megjelentek körülötte a siker vámszedői, így hamar megtapasztalta az ismertség árnyékos oldalát is. Egyszer csak megjelent az életében egy csupaszív, talpraesett, művészetszerető fiatalasszony, aki ebből a méltatlan helyzetből kimentette és együtt repültek a csillagok felé…

1974-ben ilyen meseszerűen kezdődött, az egész ország Kovács Józsijának és feleségének, Anikó Mercédesznek közös élete. Akkorra az 1967-es Táncdalfesztivál ünnepelt sztárja már túl volt számos csalódáson. A népművelő státuszban lévő Anikó nagy szervezési gyakorlattal rendelkezett, korát megelőzve igazi menedzserként dolgozott. Elhatározta, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy férje egyedi tehetségét a nagyvilágban is elismerjék.  Kovács József éveken át grazi operaház sztárja volt, fellépett a világ minden táján és több amerikai turnén is részt vett. Amikor fellépett a New York-i Metropolitan színpadán, a híres MET vájtfülű közönsége óriási ovációval ünnepelte.

Hazatérésük után Anikó forszírozta, hogy külföldi turisták budapesti programjaként hozzanak létre egy külföldön már bevált, elegáns szórakozási lehetőséget. Ő volt az INTEROPERETT kitalálója, névadója, lelke, mozgatórugója, jelmez- és díszlettervezője, csapatösszetartója. Nem véletlenül emlegették úgy a vállalkozást: INTEROPERETT, VIGADÓ = Kovács Anikó Mercédes + Kovács Józsi. A közkedvelt énekes 1996-ban, a Vigadóban megrendezett 50. születésnapi ünnepségén nyilvánosan kijelentette: Ha nincs a feleségem, én sem vagyok.

Ám akkor már a fogaskerekek működésének zavartalanságát homokszemek sokasága akadályozta. A Kovács család környezetében élő egyes emberek gátlástalansága az egeket ostromolta. A szerelem fölött győzött az ármány, és Anikó számára a tündérmese rémálommá változott. Az ország Kovács Józsija mindent megtanult, amit kellett és már nem volt szüksége a feleségére. Úgymond: agyára ment a siker…

Anikó közel két és fél évtizeden keresztül szeretetét, tudását, vagyonát és rengeteg munkát fektetett abba, hogy Kovács Józsi elfoglalja méltó helyét a magyar- és nemzetközi művészeti életben. Ám egyszer csak ok nélkül, mindenből kifosztva, megalázva egyedül maradt.

Újabb közel két és fél évtizednek kellett eltelnie, mire Kovács Anikó Mercédesz  feldolgozta kettőjük történetét és Jöjj vissza hozzám! című könyvben ezt a modern görög sorstragédiát papírra tudta vetni.

A Jöjj vissza hozzám! című könyv k.anikomercedes@indamail.hu címen megrendelhető!