Mencsel, sziget a pusztulásban

2023. 24. 11., 10:48am
Szinte nincs olyan ember, akit ne érdekelne, hogy honnan jött, kik az ősei.

 

by Szendi Horváth Éva

Ódor László tovább ment. Nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a Túlélők című művében kalandregény-szerűen felidézze az ötszáz évvel ezelőtti történéseket és bennük a felmenőinek a szerepét.

A 16. században Magyarországon kemény idők jártak. A törökök főhajtó engedelmességet és szolgalelkű adózást vártak el a magyaroktól. Kíméletlen portyáikat a Balaton környékén élők is megszenvedték.  A két part között nyáron csónakkal, télen a befagyott tavon át indultak el a környező települések felé. Akit utolértek, azt kardélre hányták, vagy rabszíjra fűzték. A törökvilágban mindenki úgy mentette az életét, ahogy tudta. Nagy felelősség hárult a várurakra, falvak vezetőre, hogy az embereknek legalább csak „nyugalmasságos megnyúvasztás” jusson osztályrészül. Ódor László alapos Balaton-felvidéki helyismerettel rendelkezik és végtelen kíváncsisággal vágott bele a múltkutatásba, hisz’ hittel vallja, hogy a történelem bennünk él. Az idő ingaóra, ingája bennünk leng.  A törökvilág a szerzőben szó szerint benne él, hisz’ kései utódja egy magyarrá lett töröknek.

A Túlélők megírásához abszolút felkészülten kezdett neki és élvezetes, archaikus nyelvezettel „tálalta fel” az olvasóknak. Ódor László letehetetlenül izgalmas kisregénye nemcsak a történelmi leckék kedvelőit bűvöli el, hanem mindenkit, akit érdekel, hogyan áll össze egy emberben a valóság.

NAP KIADÓ