Megvannak Magyarország legjobb kenyerei

2019. 11. 07., 5:45pm
A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett. Az ötfős szakmai zsűri kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit

A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett. Az ötfős szakmai zsűri ma kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit, amelyek a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének második körös elbírálásába bejutottak.

A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult 3 kategóriában. A megméretés legfontosabb célja a Szent István napi kenyér kiválasztása volt. A magyar sütőipar érdekképviseletét ellátó szervezet idén is kiírta Kenyérversenyét.

„A megméretés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A verseny idén három kategóriában indult: Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy választékot nyújtson azoknak, akik nem fogyasztanak búzakenyeret, továbbá bemutassa a magyar pékek kreativitását.

Idén ráadásul pénzdíjas verseny került kiírásra, és már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a követelményeknek.

A legfontosabb kategória a Szent István napi kenyér volt. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret. Törekedniük kellett magyar alapanyagok felhasználására, a pékáru csak természetes anyagokat tartalmazhatott, és a termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában.

A kiértékelést követően a kenyereket laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, hogy kiderüljön, megfelelő-e a sótartalma, illetve a savfoka. Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 5 termék került behívásra a második körös bírálatra.

A versenyszámonkénti egy-egy nyertest a második körös zsűri pontozásos értékelésének összesítése után határozzák meg. 

A 2019. évi Szent István napi kenyér kategóriájának nyertesét az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján, a Parlamentben leplezik le. A nagyközönség és a fogyasztók itt ismerhetik meg a kenyér gyártóját, történetét és összetevőit. A Rozskenyér és Innovatív kenyér kategóriájának győztesét szintén augusztusban hirdetik ki. Mindhárom nyertes kenyeret az augusztus 20-i ünnepen, a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni.

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a VIII. Kenyérverseny zsűri elnöke elmondta, hogy a hazai sütőipar felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

„A magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik. Előbbit kiválóan bemutatták a Szent István napi kenyér kategóriájának indulói, utóbbit pedig az Innovatív kenyér pékárui” – mondta a zsűri elnöke.

Sőt, a benevezett termékeknél – tette hozzá Ilonka Boldizsár –, mind megfigyelhető volt a sütőipar új trendje, az intenzív ízhatások dominanciája is. „Ezt a versenyen részt vevő pékek nem hozzáadott adalékanyagokkal, hanem technológiai fogásokkal - hosszú érésű kovásszal, hosszú érésű tésztával és megszakított kelesztéssel - érték el” – tette hozzá Ilonka Boldizsár.

A második körös zsűri tagjai: Kuti Beatrix (az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály minőségügyi szakreferense), Polczer Katalin (a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari szakértője), Kurdi Klára (a Kurdi Pék Family Kft. tulajdonosa, az előző évek versenyének győztese), Ilonka Boldizsár (a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja), és Werli József (a Magyar Pékszövetség szakmai titkára).

A Magyar Pékszövetségről:

A sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 százalékát kitevő vállalkozások szakmai érdekképviseletét a Magyar Pékszövetség látja el, amelynek 375 tagja van. A szervezet 19 tagú társadalmi elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi.

www.pekszovetseg.hu