Megnyitották a Grand Hotel Royal Budapest kiállítást

2023. 21. 11., 6:52pm
A tárlat megnyitóján került sor két intézmény együttműködési megállapodásának aláírására

 

by Szendi Horváth Éva

 

Együttműködési megállapodást kötött BGE KVIK és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karára (BGE KVIK) költözött a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból (MKVM) a legendás GRAND HOTEL ROYAL BUDAPEST, Magyarország egyik ikonikus szállodájának történetét feldolgozó időszaki kiállítás. A június végéig megtekinthető tárlat megnyitóján a két intézmény szakmai partnerkapcsolatuk elmélyítésére együttműködési megállapodást is kötött, melyben rögzítették, hogy a jövőben számos területen – többek között képzések, szakdolgozati konzultációk, témajavaslatok, közös rendezvények, kiállítások – együttműködnek.

A BGE KVIK V. kerületi Alkotmány utcai épülete ad otthont mától a Múzeumból átköltözött GRAND HOTEL ROYAL BUDAPEST – A LUXUSSZÁLLÓ TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG című időszaki kiállításnak. A 2024. június 30-ig megtekinthető tárlat megnyitóján a köszöntőket követően került sor a két intézmény közötti együttműködési megállapodás aláírására, melyben rögzítették, hogy kibővítik szakmai partnerkapcsolatukat és a jövőben számos további területen – többek között képzések, szakdolgozati konzultációk, témajavaslatok, közös rendezvények, kiállítások, fotópályázatok – is együttműködnek.

„Közös feladatunk megőrizni a szakmánk múltjához kötődő értékeket, és az innováció mellett a hagyományokkal, a múlttal is megismertetni a fiatalokat. Örülünk neki, hogy a Kar 50 éves évfordulójára készült, a hazai szállodaipar történetét bemutató tablósorozat után újabb közös kiállítást üdvözölhetünk a hazai turizmus-vendéglátás legjelentősebb képzőhelyén” – mondta Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

A megnyitót megelőző pódiumbeszélgetésen a Kar Turizmus és Vendéglátás Tanszékeinek oktatói vitatták meg, hogy milyen szerepe van a szállodai tárgykörnek a BGE turizmus-vendéglátás képzésében. Itt kiemelték a szakmával történő együttműködés fontosságát, hiszen a szállodai, az utazási irodai, a rendezvényszervezési és a vendéglátás területein is komoly vállalati-szervezeti kapcsolatai vannak a Karnak. Az ezeken a területeken tevékenykedő vezető szakemberek pedig az oktatói állomány nagyra becsült tagjai, akik a naprakész piaci ismeretek átadása mellett szakdolgozati konzultációkban és vizsgaelnökként is részt vesznek a Kar munkájában.

A GRAND HOTEL ROYAL BUDAPESTRŐL

A Royal Nagyszálló megnyitásakor öt emeletén 350 szoba volt, a millenniumi évfordulóra érkező látogatók kiszolgálására létrejött hotel pedig akkoriban még újdonságnak számító lifttel, telefonnal és villanyvilágítással várta vendégeit. Éttermek, kávéházak, egy falfestményekkel díszített bálterem, társalgók, tárgyalószoba és még egy fodrászat is helyet kapott a több mint 31 ezer négyzetméter alapterületű épületben, ami az 1990-es években bekövetkezett bezárásáig több millió vendéget szolgált ki.

A hotel 2003-ban nyílt meg újra Corinthia Budapest Hotelként, amit azóta több nemzetközi díjjal is elismertek. A kiállítás látogatói most bepillantást nyerhetnek a több mint 125 éves szálloda történetébe, megismerkedhetnek a szállodába érkező hírességekkel, a 2006 óta működő Royal Gyógyfürdővel, valamint a híres Royal Apolló, később Vörös Csillag Filmszínházként ismert mozival. Az érdeklődők megtudhatják mi is az a kolonc, milyen feladatot látott el a csőposta, és mit jelentett anno a boyszolgálat.