Meglepetés készül a lakóknak

2020. 27. 11., 11:40am
Karácsony a gyermekotthonokban. Azokat a termékeket kapják, amikre egész évben vágyakoznak.

Karácsony a gyermekotthonokban. Azokat a termékeket kapják, amikre egész évben vágyakoznak.

Vannak olyan gyerekek, akik még sosem láttak karácsonyfát és semmilyen étel nincs a kamrájukban, nem hogy bejgli.

A gyermekotthonok lakói közül sokan hazatérnek karácsonykor a szüleikhez, ám - a többnyire rossz körülmények között élő - családok számára nagyon nehéz ünnepi hangulatot teremteni. Az ő életükbe csempésznek boldogságot a Kuckó önkéntesei, akik idén már hatodik éve juttatnak el adománycsomagokat a rászorulókhoz.

A koronavírus miatt idén a legtöbb jótékonysági programot nem tudták megtartani, de a karácsonyi meglepetés nem maradhat el. Az alulról szerveződő Kuckó mára hatból öt budapesti gyerekotthoni központnak szervez élményprogramokat és adománygyűjtéseket egész évben. Idén karácsonykor immár hatodik alkalommal vágnak bele legnagyobb projektjükbe: a Kuckó Adventi Gyűjtés & Csomagolás elnevezésű eseménybe.

„A bejövő adományok nagy része a karácsonyt otthon töltő gyerekeknek megy. Mivel ők tartalékok nélkül élnek, a pandémia következtében még nehezebb helyzetbe kerültek. A Kuckó csomag nélkül nagyon szegény lenne a karácsonyuk” – mondta Strényi Veronika önkéntes, a Kuckó alapítója.


„A legnagyobb sláger a téliszalámi”
Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen nehéz körülmények között élnek családok. Nem ritka a gyermekotthonok lakói között olyan, aki a szüleinél sosem látott karácsonyfát, kóstolt bejglit, vagy kapott ajándékot.

A Kuckó tavaly 40 önkéntessel állította össze a csomagokat, amelyek összesen 3 tonnányi élelmiszert, kreatív eszközöket és nevelői ajándékokat tartalmaztak.

2020-ban a cél 210 csomag készítése az öt gyerekotthoni központnak, a gyerekotthonok előszobájának tartott Tapolcsányi kiskorúak kollégiumának, és a Pető Intézet általános iskolájába járó halmozottan súlyos és emellett hátrányos helyzetűek családjainak.

„A legnagyobb sláger minden évben a téliszalámi. Ezen kívül tészta, méz, karácsonyi szalvéta, kakaópor, müzli, májkrém és szaloncukor is kerül a csomagba. Minimum középkategóriás termékek, amiket a gyerekek egész évben látnak a tévében és amikért vágyakoznak” – mesélte Strényi Veronika, aki főállásban a Gerbeaud Gasztronómia marketing vezetője és egy kétéves kislány anyukája. Mint mondja, egész évben gyűjti az erőt, mert októbertől decemberig szinte alvás nélkül dolgoznak a rászoruló gyerekek karácsonyáért.

Az ünnepeket az otthonban töltő gyerekekről sem feledkeznek meg. Őket főleg kreatív eszközökkel lepik meg, mert az ünnepi időszakot családi és egyéb programok nélkül, az intézmény falai között töltik. Az önkéntesek a nevelőkre, gyerekfelügyelőkre is gondolnak, akik kulcsszerepet játszanak a gyerekek sorsának alakulásban. A COVID idején kifejezetten embert próbáló hónapokon vannak túl: őket kávéval, teával és csokival lepik meg.

Fodrászkodás, takarítás, fotózás
A Kuckó Önkéntes Program nem csak karácsonykor, hanem egész évben a gyermekotthonok lakói mellett van. Bár idén a vírus miatt a legtöbb akciójukat nem tudták megtartani, az önkéntes fodrászkodást sikerült, s profi fodrászok szépítették meg a gyerekek haját. Békeidőben éttermi élményekkel, tökfaragással, takarítással, családi fotózással és egyéb programokkal teszik színesebbé a gyerekek hétköznapjait – s amint lehetséges, ezeket is folytatják majd.

Az önkéntesek között akad étterem tulajdonos, marketinges, kommunikációs szakember, főállású anyuka, valamint rengeteg háttérből támogató ismerős és ismeretlen, egy-egy alkalomra ellátogató önkéntes.

Ha valaki segíteni szeretne, arra kérik, keresse meg őket a Facebookon. A pénzadományok mellett önkénteseket is keresnek, s nagyon örülnek, ha visszük a program és a gyűjtés hírét.

A Kuckó Önkéntes Programról:

A Kuckó története 2013-ban kezdődött, amikor az alapító tagok önkéntes tánctanításba kezdtek egy gyermekotthonban. Az alulról szerveződő Kuckó mára 6-ból 5 budapesti gyerekotthoni központnak szervez élményprogramokat és adománygyűjtéseket egész évben. Idén karácsonykor immár hatodik alkalommal vágnak bele legnagyobb projektjükbe: a Kuckó Adventi Gyűjtés & Csomagolás elnevezésű eseménybe.

Az adománygyűjtés december 6-áig tart, a gyűjtésről és a csomagolásról minden információ részletesen megtalálható a Kuckó Önkéntes Program Facebook-oldalán: www.facebook.com/kuckoprogram

Fotók, forrás: Kuckó Önkéntes Program