Megható dal a 100 éves évfordulóra

2020. 29. 05., 8:10am
Gyányi István, egy különleges, fiatal tehetség, Átkozott 100 év címmel emlékezik meg a Trianoni békeszerződésről. A 24 éves kunhegyesi énekes méltóképpen szerette volna felidézni a múltat

Gyányi István, egy különleges, fiatal tehetség, Átkozott 100 év címmel emlékezik meg a Trianoni békeszerződésről,. A 24 éves kunhegyesi énekes méltóképpen szerette volna felidézni a múltat egy lírai művel.

Gyányi István, a jelenleg angol-történelem szakos, pedagógusnak tanuló, fiatal énekes legújabb dala Beszkid József zeneszerző és Toldi Tamás szövegíró közös alkotása.

A püspökladányi énekeshez leginkább a lírai dalok állnak közel. Régóta tervezte már, hogy valamelyik nemzeti ünnepünkre készít dalt. Végül a trianoni békeszerződés évfordulóját választotta.

„Úgy gondolom, mindenkinek más az üzenete, mindenki a saját, a témával kapcsolatos élményeit dekódolhatja a dal hallgatása közben. Ha meg kellene fogalmaznom egy konkrét üzenetet, akkor azt mondanám, hogy az emberi sorsok megértése, az egymással való törődés fontosságának hangsúlyozása a fő gondolat. Nekem is ezt jelenti a dal: mindenki összetartozik, teljesen mindegy, hogy a határ mely részén élünk” – mondta az énekes.

A dalhoz a klip is készült, a felvételeket főként Hajdú-Bihar megyében rögzítették.

– Eredetileg az elcsatolt területeken forgattuk volna a klipet, viszont a határzár miatt nem tudtunk elutazni. A környéken kerestünk idős, kifejező arcokat, végül Szerepen, Nagyrábén, Püspökladányban, valamint Tokajban és Bánhorvátiban vettük fel a jeleneteket. A klip mondanivalója, hogy a területveszteségek mellett a legfájdalmasabbak az ellopott sorsok. Azoknak az emberek a nehézségei, akik egyik nap még Magyarországon voltak, a másik nap pedig már egy másik országban ébredtek – összegezte Gyányi István.

Az Átkozott 100 év élőben először június 4-én, négy helyen lesz hallható: Biharnagybajomban, Nagyrábén, Püspökladányban és Sárrétudvariban.

https://www.youtube.com/watch?v=rW1vSi7_qM4