Meditálni könnyű és hasznos

2022. 01. 10., 12:29am
Több évezredes múlttal rendelkező meditációs technika

 

Vajon tényleg könnyű meditálni? A válasz: igen, ha a megfelelő technikát gyakoroljuk. Nem csak könnyű elsajátítani, de könnyű gyakorolni, és beilleszteni a napi rutinba. És, ha rendszeresen meditálunk, nagyon hamar pozitív eredményeket fogunk tapasztalni: kevésbé leszünk stresszesek, feszültek, több energiánk lesz, jobb döntéseket fogunk hozni, és az emberi kapcsolataink minőségét is magasabb szintre emelhetjük.

A bemutatásra kerülő meditációs technika, a Transzcendentális Meditáció, amely napjaink legkomolyabb tudományos háttérrel rendelkezőmeditációs technikája, és amely nem csak a modern vizsgálódások próbáját állta ki, de több évezredes múlttal is rendelkezik.

Napjainkban egyre gyakrabban lehet hallani különféle stressz oldó technikák alkalmazásáról. Ami annak köszönhető, hogy felgyorsult, impulzusokkal teli világunkban természetes szükségletté vált elménk lecsendesítése, hogy legalább egy rövid időreki tudjunk kapcsolni. Mivel testi és lelki problémáink nagyrésze stresszalapú, ezért ha sikeresen le tudnánk csökkenteni a stressz-szintünket, életünk minden területén sokat profitálhatnánk belőle.

A Transzcendentális Meditáció stressz csökkentő és teljesítményfokozó hatása amely nagyszerű megoldást kínál bárkinek, aki szeretné egészségesen, elégedetten és eredményesen élni az életét, illetve sikeresen teljesíteni karrierjében.

A Transzcendentális Meditációegy nagyon egyszerű, ugyanakkor kiemelkedően hatékony meditációs technika, amelynek során kényelmesen ülünk, becsukjuk a szemünket, és húsz percig pihenünk. Ez a pihenés mélyebb ellazulást jelent, mint amit a mélyalvás során tapasztalunk, így a meditációs ülést követően felfrissülve, energikusan, új megoldásokkal térhetünk vissza mindennapi teendőinkhez.

A Transzcendentális Meditáció alapvetően különbözik minden más meditációs technikától, hiszen a gyakorlás során nem kell koncentrálnunk, nem kell kizárnunk a gondolatainkat, nem kell megfigyelnünk testi érzeteinket, és nem kell elképzelnünk semmit. Ebben a meditációbanaz elcsendesedés, és a test mélypihenő állapotba kapcsolása automatikusan zajlik, a folyamat teljesen erőfeszítés mentes, ha követjük a technika egyszerű lépéseit. A meditációt 4 alkalmas tanfolyam során lehet elsajátítani egy erre megfelelően képzett TM-oktatótól.

Ez a meditáció stressz csökkentő hatása mellett nagymértékben fokozza a teljesítményt. A jobb teljesítmény egyrészt abból származik, hogy a TM hatására jobban kezeljük stresszeinket, így több kreatív energiánk marad bármely tevékenységünkre. Másrészt pedig abból, hogy a gyakorlás során teljes fiziológiánk optimális működésbe kapcsol. Mindez tudományos eszközökkel nagyszerűen kimutatható, és az optimális működés természetesen elért eredményeinkben is megmutatkozik.

A Transzcendentális Meditáció az emberi teljesítményre gyakorolt hatását legjobban az agyműködésünkre gyakorolt hatásában tudjuk lemérni. Mindenki tisztában van azzal, hogy az agyműködésünk a kulcs a magasabb teljesítményhez. Ha jól működik az agyunk (pl. koherens agyműködés), jó képességeknek örvendhetünk: intelligensek, kreatívak vagyunk, gyorsan és jó döntéseket hozunk, etikusan viselkedünk, és képesek vagyunk a másokkal való együttérzésre. Ha azonban stresszesek vagyunk, az rányomja bélyegét az agyműködésünkre, és ezáltal teljesítőképességünkre is. A meditáció során nem csak stresszt oldunk, de az agyműködésünk is nagymértékbenoptimalizálódik.

Ha szakemberek EEG-készülékkel vizsgálják agyunk elektromos aktivitását a gyakorlás közben és utána, változásokat figyelhetnek meg

A rendszeres gyakorlás eredményeképpen – és agyunk emlékezőképességének köszönhetően (neuroplaszticitás) –, a meditációban létrejött pozitív változások a meditáció utáni időszakban is egyre hosszabban velünk maradnak, és idővel ez válik normális működésünkké. Ami azt jelenti, hogy intelligensebbé, kreatívabbá, eredményesebbé kezdünk válni a hétköznapjainkban. Az utóbbi évek TM-es kutatásaiból azt is tudjuk, hogy a rendszeres meditálók agyműködése hasonlít a csúcsteljesítőkéhez.

Ez bizonyítja, hogy a Transzcendentális Meditáció hatalmas kreatív potenciált szabadít fel minden gyakorlóban, ami erőteljesen megmutatkozik az elért eredményekben, bármely életterületen is munkálkodjon a meditáló személy. Ezért a TM-et nagyszerű szervezetfejlesztési eszközként is használhatjuk. Ha képesek vagyunk egy cég munkavállalóinak körében egyszerre hatékonyan csökkenteni a stresszt és nagymértékben növelni a teljesítményt, cégszinten is sokkal jobb eredményeket érhetünk el. Számos cég előszeretettel alkalmazza ezt a technikát, és vizsgálati eredményeik magukért beszélnek: növekvő munkavállalói elégedettség; növekvő teljesítmény; a munkahelyi kapcsolatok minőségének erőteljes javulása.

Összefoglalásként tehát elmondhatjuk, hogy a Transzcendentális Meditáció egy egyszerű meditációs technika, amely rendkívül hatékonyan működik. Segít lecsökkenteni a stressz-szintünket, fejleszti a teljesítményünket, és boldogabbá, elégedettebbé tesz minket életünk minden területén. Az egyéni gyakorlás előnyein túl a csoportra gyakorolt hatása is jelentős. Cégek, szervezetek életében hatékony fejlesztési eszközként használható, ahogyan erre számos kutatási eredmény rámutat.

Befejezésül érdemes röviden áttekintenünk a Transzcendentális Meditáció eredetét. A technikát Maharishi Mahesh Yogi hozta el a nyugati világba az 1950-es években Indiából, azóta közel 10 millióan tanulták meg, és gyakorolják ezt a meditációt. A TM kiváló hatásait a több ezer éves indiai (védikus) szövegek is leírják, 10 millió gyakorlója is beszámol róla, és több mint 380 lektorált tudományos kutatás is igazolta már.

További infó: Transzcendentális Meditációról

Molnár Gréta                                                         Olgyay Ádám

(30) 604-9529                                                    (20) 501-7726

molnar.greta@jazmincom.hu                            olgyay.adam@tm.org

JazminCommunications& Media Kft.              TM-oktató   

TM-tanfolyamra jelentkezés: https://olgyayadam.hu/

Kapcsolódó videók:

https://www.youtube.com/watch?v=Tpf3fnBaCNU&t=967s&ab_channel=%C3%81d%C3%A1mOlgyay

https://www.youtube.com/watch?v=xYDz0udnJRk&t=18s&ab_channel=%C3%81d%C3%A1mOlgyay

Fotók és forrás: Olgyay Ádám TM – Joonyoung Kim