Márton napi koncert a Fonóban

2022. 11. 11., 10:52pm
A kizárólag Mártonokból verbuválódott MárTones, a Kárpát-medence népzenei hagyományait hivatott bemutatni.

 

by Szendi Horváth Éva

A MárTons zenekar

 A MárTons egy olyan zenekar, amelynek tagjai egyenként is meghatározó zenészei a magyarországi táncházmozgalomnak, miközben mindnyájukat Márton névre keresztelték.

A MárTons stílszerűen Márton-napon: november 11-én,  pénteken  a Fonóban lép színpadra. A koncertet moldvai és vonós táncház követi a Berka együttessel és MárTones-szal.

A zenekar tagjainak közös anyanyelve a népzene és pályafutásuk sokrétűsége miatt szinte lehetetlen vállalkozás őket bemutatni. Találunk köztük Mártont, aki a közelmúltban Junior príma díjat vehetett át; Marcit, aki többszörös prímásverseny-győztes és méltán érdemelte ki Halmos Béla hegedűjének használati jogát; Mártonkát, akit alkotói munkássága révén Bezerédj-díjjal jutalmazott a szakma és Marcikát, aki zenekaraival Arany Páva titulust szerzett magának. Mártonok nélkül tehát minden bizonnyal szegényebb lenne a táncházmozgalom és az a „néhány” koncertzenekar, amelyben rendszeresen fellépnek. A MárTones mellett állandó tagjai (Herczku Ági és a banda, Magyar Banda, Mihó Attila és barátai, Tímár Sára és zenekara, Budapest Mezőség Band, Tárkány Művek, Tárkány trió, Zsikó zenekar, Magos zenekar, Gajdos zenekar, Erdőfű zenekar, Erdőfű Népi Kamaraegyüttes, Eszterlánc-, Dobroda-, Bajkó-, Naszály zenekarok).

A kizárólag Mártonokból verbuválódott MárTones, a Kárpát-medence népzenei hagyományait hivatott bemutatni. Koncertjeiken a magyar mellett a szomszédos népek és a velünk együtt élő kisebbségek népzenéi hangoznak el.

MárTones: Márton napi koncert a Fonóban, utána táncház

Fonó, november 11. (péntek) 19.00

Közreműködik:
Szilágyi Márton – hegedű
Kovács Márton Bence – hegedű
Fekete Márton – brácsa, kontra
Éri Márton – brácsa, kontra

Gólya Márton – cimbalom
Tímár Márton – nagybőgő

A 11-ei programokról bővebben itt »»