Marokkó várja a magyarokat

2018. 02. 03., 7:30pm
Az idei Utazás kiállítás külföldi díszvendége, Marokkó, tavaly ősztől elérhető közelségbe került a magyar utazókhoz.

Az idei Utazás kiállítás külföldi díszvendége, Marokkó, tavaly ősztől elérhető közelségbe került a magyar utazókhoz.

Két fapados légitársaság biztosítja a közvetlen járatot Budapestről az észak-afrikai ország népszerű térségeibe, a királyi városba, Marrákesbe és az Atlanti-óceán partján elterülő Agadirba.

Hazánk és Marokkó között a turisztikai kapcsolatok tavaly ősszel fűződtek szorosabbra, amikor a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Marokkói Nemzeti Turisztikai Hivatal együttműködési megállapodást írtak alá. Ennek értelmében a Magyar Utazási Irodák Szövetsége 2018. március 23–26. között Marokkóban tartja tavaszi közgyűlését, a rendezvény helyszíne Marrákesben lesz, s a résztvevők Agadir üdülővárosba is ellátogatnak. 
A tavaly október 30-i aláírás alkalmából Budapestre érkezett Mohammed Sajid, Marokkó turisztikai minisztere is, aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi turisztikai kapcsolatokért felelős kormánybiztosával, Boros Emesével tárgyalt a két ország turizmusáról. A jeles esemény másik apropója az volt, hogy Budapestről egyszerre két járat is indult ősztől Marokkóba. A Ryanair révén Marrákes került közelebb Budapesthez (heti kétszer, hétfőn és pénteken), a Wizz Air pedig a Budapest–Agadir járatot indította útjára (keddi és szombati rendszerességgel).

Vörös és hófehér


Az alig több mint 4 órás repülőút elteltével garantáltan más világba csöppen az európai utazó. Az afrikai föld jellegzetes színe fogadja a látogatót a vörös városként is emlegetett Marrákesben, amely királyi város révén az ország legjelentősebb turisztikai attrakciója. Jellegzetes városfala, lenyűgöző óvárosa a világ minden tájáról vonzza az egzotikumra éhes érdeklődőt, s az egyik legrégebbi UNESCO világörökségi helyszín (1984). A város temérdek látnivalójával, egész évben kellemes klímájával és a szinte korlátlan napsütéssel várhatóan igazi sláger lesz a nyaralók körében.


A dél-marokkói Agadirban inkább a fehér a domináló szín – köszönhetően nemcsak a vakító fehér épületeknek, hanem a mindig fodrozódó tenger habjainak is, amellyel klasszikus párost alkot az Atlanti-óceán kékje. A város évente 300 napnyi napfénnyel büszkélkedhet, tágas homokos strandja az egyik legszebb az óceán partvidékén. S az üdülőhely közelében található számos nemzeti park Marokkó vad természeti szépségét tárja a látogató elé.

Sokszínű természet
Érdemes az ország más vidékeit is felkeresni. Marokkó bőkezű mind az épített, mind a természeti látnivalók terén, ráadásul tájainak sokszínűségével – az Atlasztól a Rif-hegységig, az óceán partjaitól a mediterrán partvidékekig, valamint a déli hatalmas aranyló homokdűnéktől a zöld oázisokig – valósággal megigézi a látogatót.

Aki először érzi a legendás marrákesi piac lüktetését, aki megteszi az utat az ország belsejében, a királyi városok (Marrákes, Fez, Rabat) között, megismeri a helyiek szokásait és megkóstolja a helyi gasztronómia különlegességeit, az örökre hazavisz magával egy darabot Marokkóból.