Március idusán irány Erdély!

2022. 15. 03., 9:18pm
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar fontos küldetése a határon túli magyarsággal való kapcsolat ápolása.

by Szendi Horváth Éva

Gebe-Fügi Renáta

Az együttes mindig örömmel utazik Erdélybe, hogy az ott élők számára felidézze zenekultúránk legszebb értékeit. A zenekar muzsikusai március idusán, nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alkalmából látogatnak el három történelmi városba, hogy közönségük előtt felidézzék a 19. és a 20. századi magyar zene néhány gyöngyszemét. 

Első hangversenyük március 15-én, Kolozsváron lesz, a Kolozsvári Állami Magyar Operában, március 16-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lépnek fel. A turnéjukatmárcius 17-én Nagyváradon, a Szigligeti Színházban zárják. 

Erkel és Liszt, Bartók és Kodály művei méltó kifejezői a magyar nemzet hagyományainak és gondolkodásmódjának. Délceg vagy éppen melankolikus dallamaikban, feszes ritmusaikban és élénk hangsúlyaikban ott a nép érzelemvilága, szabadságvágya, büszkesége. Szavak nélkül is ott a történelem, a közösség minden nekibuzdulása, reménye, harca, kudarca és a talpraállás ereje. Az Ünnepi nyitány, a Hunyadi László, a Magyar képek, a II. magyar rapszódia, a Székely fonó és a Fölszállott a páva sokféleképpen mesél arról, kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen vágyakat hordoztak szívükben elődeink. Az egyetlen nem magyar mű, Beethoven Egmont-nyitánya sem illetéktelenül szerepel a programban. A nemes indulatú műben kifejeződő szabadságvágy és hősiesség a magyar nép második nagy forradalma, 1956 jelképévé vált.

Kocsis Zoltán egykori zenekara centenáriumához közeledik. Az erdélyi  három estén Nemzeti Filharmonikusok karmestere az egyik legkiválóbb magyar dirigens, a hetvenesztendős Kovács János, az operai és a szimfonikus repertoár Európa-szerte megbecsült tolmácsa.

Kovács János - fotó: Nagy Attila

A koncertek szopránszólistája, Gebe-Fügi Renáta azonban Erdélyt képviseli: a kincses város szülötte, a Kolozsvári Magyar Opera művésze.  

A turné műsora: 

Erkel: Ünnepi nyitány
Erkel: Hunyadi László – Gara Mária áriája „Szememben mámor…”
Bartók: Magyar képek (Sz. 97, BB 103)
Liszt: II. magyar rapszódia
Beethoven: Egmont-nyitány, op.84
Kodály: Székelyfonó – „A csitári hegyek alatt…”
Kodály: Felszállott a páva – változatok egy magyar népdalra
ráadás: Erkel: Hunyadi László – Palotás

Közreműködik: Gebe-Fügi Renáta  –  szoprán, Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

fotó: Csibi Szilvia

A hazai közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és a Nemzeti Énekkarral legközelebb március 24-én, a Pesti Vigadóban találkozhat, ahol Bach János-passióját adják elő: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/janos-passio/