Magyarország a körforgásos gazdaság küszöbén:

2023. 02. 10., 5:24pm
Az alapokat bemutató tananyag végig vezeti a felhasználókat a világ gazdaságait érintő kihívásokon

 

Új oktatási modult fejlesztett a Coca-Cola Magyarország #énjövőm platformja

Új, szemléletformáló oktatási modul vált elérhetővé a Coca-Cola Magyarország #énjövőm platformján. A „Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen” című modullal megkezdett sort folytató, a körforgásos gazdaság alapjait bemutató tananyag végig vezeti a felhasználókat a világ gazdaságait érintő kihívásokon. Bemutatja a lineáris és a körforgásos gazdaság közötti legfőbb különbségeket, kitér a csomagolási hulladék problémáira és szemléletes nemzetközi és hazai példákkal illusztrálja a helyes gyakorlatokat. Az új modult a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ oktatói állították össze az #énjövőm program számára.

Napjaink fogyasztói társadalmának egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság: az egyéni túlfogyasztás magával hozza a globális túltermelést, ami a népességnövekedéssel párosulva napjaink legnagyobb megoldásra váró problémáját eredményezi. Termeléskor és fogyasztáskor rengeteg anyagot használunk fel, a termékek zömét nem helyben, ezért jelentősen megnő a szállítási és csomagolási igény. A helyi termékek sok esetben kiszorulnak a piacokról, az emberek jelentős része pedig nagy áruházláncokból szerzi be a termékeket.

Erre a globális problémára megoldás a körforgásos gazdaság, ami anyag- és energiaáramlásaiban újra gondolt, minden korábbinál tudatosabb terméktervezési és -gyártási módokon, valamint a termékek tudatos használatán alapul. A termelési, fogyasztási folyamatokban keletkező melléktermékek, hulladékok újra hasznosítását a lehető legnagyobb arányban megvalósítani képes módszerek és eljárások összessége. Magyarországon jelenleg is komoly előkészületek zajlanak a körforgásos gazdaságra való átállásra: a szelektív hulladékgyűjtés fokozatos kiterjesztése, a visszagyűjtési rendszer kiépítése, a megújuló energia bővülő felhasználása mind ezt a folyamatot szolgálja. A körforgásos gazdasági modell megértése, alapvetéseinek elsajátítása és széleskörű alkalmazása a hosszútávú gazdasági és társadalmi túlélés záloga.

A Coca-Cola Magyarország elkötelezett a fenntarthatóság és a tudatos fogyasztás mellett, ezért a mostani bevezető anyag után több, a körforgásos gazdaság témájával foglalkozó online tananyag fejlesztését is tervezi a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ oktatói közreműködésével. Ezzel is hozzájárulva az #énjövőm platform felhasználói és a fiatalabb generáció szemléletformálásához.

A #énjövőm oktatási platformján - 2018 óta - elsősorban önismerettel és készségfejlesztéssel kapcsolatos tananyagokkal találkozhattak a felhasználók. Mára azonban jócskán szélesedett a paletta: az önismerettel, időgazdálkodással, projektemedzsmenttel és üzleti tervezéssel foglalkozó tananyagok mellett már jogi, pénzügyi és adózással kapcsolatos tananyagok is helyet kaptak az online modulok között. 2022-ben az élelmiszerpazarlás megelőzését segítő oktatási modul is bekerült az ingyenesen elérhető kínálatba. Ezt az utat folytatja a most publikált modul.

A program szeptember 29. és november 30. között nyereményjátékkal is ösztönzi a regisztrált felhasználókat új és hasznos tudások elsajátítására. Akik ebben az időszakban legalább három ingyen elérhető oktatási modult elvégeznek, sorsoláson vesznek részt, amin iPad 9 táblagépet vagy 30 napos tanár nélküli online angol nyelvtanfolyamot nyerhetnek.

Az oldal itt érhető el: www.enjovom.hu