Magyar üvegművészek a Szent István-bazilikában

2022. 05. 10., 11:49pm
A kiállítás különleges gyűjteményi anyagát főként máshol nem látható művek alkotják.

 

by Szendi Horváth Éva

A Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) öt év kényszerszünet után idén negyedik alkalommal rendezte meg nagy csoportos kiállítását, a HUGLASS-t.

A hatvan művész alkotásait bemutató tárlat a budapesti Szent István-bazilika kupolájában található Lovagteremben nyílt meg.
A nemzetközi szinten is elismert HUGLASS kiállításon a látogatók átfogó képet kaphatnak a mai magyar üvegművészetről. Az üveggyártás fokozatos háttérbe szorulásával a manuális alkotás egyre nagyobb jelentőséghez jutott. Az érdeklődő a magyar és külföldi művészek művei nyomán betekintést nyerhet abba, milyen sokszínű és izgalmas lehetőségeket rejt ez a művészeti ág.

Likácsi László alkotása

—Az esemény nem titkolt célja, hogy a űvészeti piac résztvevőinek figyelmét felkeltse az üveg iránt. A magyar üvegművészek többsége saját műhelyében alkot. Műveik, amint elkészülnek, szinte azonnal elhagyják az országot,– mondta Dr. Darabos Anita, a Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke.

A kiállítás egyedi esszenciáját az adja, hogy olyan műveket sorakoztat fel, amelyeket máshol nem lehetne megtekinteni. Egy részüket a műgyűjtők kölcsönözték annak érdekében, hogy az érdeklődők minél szélesebb és színesebb képet kapjanak e kevésbé középpontban lévő területről.
A közszemlére tett darabok felügyeletét minden nap más-más művész vállalta. A beosztásukról az érdeklődők előre tájékozódhatnak. Így a látogatást arra az időpontra tervezhetik, amelyik alkotóval beszélgetni szeretnének.

Botos Péter és Jan Zoricak

A kiállítás díszvendége: Jan Zoricak - Nemzetközi Üvegművészet kiemelkedő alakja.

Jan Zoricak alkotása

A különleges válogatás a Bazilika kilátójába váltott belépőjeggyel november 7-ig tekinthető meg.