Magyar tervezők és iparművészek a nemzetközi hírnév kapujában

2023. 08. 05., 10:07pm
A több mint százezer látogatót vonzó milánói Alcova-n mutatkozhattak be a magyar márkák

 

Véget ért a világ legnagyobb, évente megrendezett design eseménye, a Milan Design Week, ahol április 17-23. között mutatkoztak be a magyar formatervezők és iparművészek.

A Magyar Divat & Design Ügynökség ernyőmárkája, a Budapest Select alatt 40 hazai designmárka két helyszínen, az Alcován és a Rossana Orlandi Galériában szerepelt különleges alkotásaival.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) célkitűzései közé tartozik a hazai tervezők ismertségének növelése, az exporttevékenység elősegítése és a szakmai tudásfejlesztés. Az Ügynökség ezen céljainak elérése érdekében képviselte hazánkat Milan Design Week alatt, amelyet a világ legnagyobb design eseményeként, bútor expójaként tartanak számon. A rendezvényt évente, Milánó több helyszínén rendezik meg, ahol több ezer kiállító mutatja be bútorait és lakberendezési kiegészítőit a design iránt városba özönlő tömegnek.

A Milan Design Week-en való részvétel kiemelkedő lehetőség a magyar alkotóknak a nemzetközi színtéren való bemutatkozásra. A design hét feltörekvő tehetségeire fókuszáló, friss helyszínén, az Alcován 37 magyar tervező és iparművész 121 tárgya kapott helyet. Egy 150 négyzetméteres teret szenteltek a magyar design keresztmetszetét bemutató Budapest Select kiállításnak. Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora egy hat részre tagolt koncepciót álmodott meg, amelynek fő üzenete, hogy a kortárs tárgyakhoz tradicionális történetek fűződnek. Valamint az innováció és a technológia ötvözése a tradicionális anyaghasználattal jelentheti a magyar design jövőjét.

 „A Milan Design Week a világ egyik legnagyobb design kiállítása és vására, ahol a magyar tervezők alkotásai felkeltették a nemzetközi szakma figyelmét. Több világhírű showroom is érdeklődött a Budapest Select válogatás iránt. Nagy megtiszteltetés és szakmai visszaigazolás számunkra, hogy közülük Rossana Orlandival  működhetünk együtt, akinek galériája az elmúlt 20 évben az avantgárd és eklektikus tervezés egyik legmeghatározóbb platformjává vált. Ezek a stílusjegyek pedig a magyar tervezőktől sem állnak távol."– mondta Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Az Ügynökség abból a célból hozta létre Budapest Select ernyőmárkát, hogy az egyéni jellemzők megtartása mellett, erős és egységes kommunikációval nagyobb láthatóságot biztosítson a hazai márkák számára. A design hét alatt született nemzetközi megjelenések különösen értékesek számunkra, hiszen széleskörű betekintést nyújtanak a magyar design világába, valamint az értékesítés ösztönzést is nagyban támogatják.”

Az Alcova a kísérletezés és az innovációk színtere, amely minden évben más történelmileg jelentős helyszínt csatornáz be a design segítségével Milánó vérkeringésébe. Az idén több mint százezer látogatót vonzó rendezvénytér közönségében showroomok képviselői, belsőépítészek, építészek, egyéni vásárlók és a szakmai újságírók egyaránt megtalálhatóak voltak. A designra nyitott közönség mellett közülük is sokan kiváncsiak voltak a Budapest Select kiállítására. Kiváló visszajelzés és egyben ígéretes a közeljövőre nézve, hogy a szakmai érdeklődők közül sokakkal elindult a személyes helyszíni egyeztetés. A magyar tervezők és iparművészek tárgyainak jól állt ez a nyüzsgő, kapcsolódásokra ösztönző színtér, ahol a nemzetközi sajtó is felfigyelt rájuk. Többek között az olasz Corriere della Sera, a Vogue, a Domus, a Repubblica, az Elle Decor és az Artribune is beszámolt a magyar termékeket egységesen összefogó Budapest Select ernyőmárka kiállításáról.

A Milan Design Week ideje alatt az érdeklődők egy másik jelentős helyszínen is a Budapest Select-tel és magyar tervezők munkáival találkozhattak. Rossana Orlandi által személyesen kiválasztott három tervező nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában, a kortárs design kiemelkedő helyszínén, a RoCOLLECTIBLE DESIGN kiállítás keretében volt megtekinthető. Rossana Orlandi a divat és a design világában egyaránt ismert név - több, mint 20 éven keresztül a divatvilágban dolgozott, majd áttért a design területére. Ő fedezte fel például a "Spun Light" tervezőjét, Sebastian Wrongot, de a feltörekvő tehetségek mellett olyan nagyágyúkkal dolgozik együtt, mint pl. Tom Dixon, Marcel Wanders vagy a Studio Job. Kiemelkedő, pozitív elismerést jelent ennek fényében a tény, hogy a kiválasztott magyar tervezők termékei a továbbiakban is megtalálhatóak lesznek Rossana Orlandi Galériájában.

„A meghatározó nemzetközi design és divat rendezvényeken és vásárokon való koordinált, szakmai megjelenés a Magyar Divat & Design Ügynökség kiemelt stratégiai pillérei közé tartozik. Hatalmas sikerként tekintünk arra, hogy idén szakmai együttműködést kötöttünk Rossana Orlandival. Így vele közösen tudunk tovább dolgozni azon, hogy a kulturális örökségünket megtartva, mégis tovább fejlődve a szélesebb közönség előtt is reflektorfénybe kerüljenek a magyar formatervezők. A Milan Design Week és a hasonló nemzetközi megjelenések által előmozdított értékes, aktív szakmai párbeszédek hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább erősítsük Magyarország régiós központi szerepét és az idelátogató turisták tudatosan keressék a magyar design és divat termékeket.” – hangsúlyozta az esemény jelentőségét Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

Forintos-Szűcs Anita és Jakab Zsófia

Az Ügynökség célja, hogy a jövőben további nagy nemzetközi design rendezvényen és vásáron nyújtson bemutatkozási lehetőséget a hazai tervezőknek.

 A Milan Design Week keretein belül bemutatkozó magyar formatervezők és iparművészek:

Alcova:

Ádám Csanád Berkes

Anikó Rácz x Timbart

Annabella Hevesi

annakatalin

Atelier Kas

Bernadett Hegyvári Carcassné

Bettina Bessenyei x Gránit és Márvány

Bori Segesdi

Co&Co Designcommunication x Multifelt Factory

Dávid Godzsák

DBE.FURNITURE

DEGA design

Demeter Fogarasi

esstre

Fanni Hegedűs

HORA

Judit Grünfelder

Julia Nema

Kyra László

M Kovács

MALVINA

Márton Sápi

Meander

NORNA

Organic Porcelain Manufactura

PAPER UP!

Petra Szondi

POSITION Collective

Róbert Szél

Sainstan

sarakele studio

Teo Studio

Tünde Ruzicska ceramics

VPI x Fruzsina Fülöp

Zsuzsa Formanek

Zsuzsanna Deák Design

Zsuzsanna Sinkovits

Rossana Orlandi Gallery:

sarakele studio

Anna Szőnyi x Timbart

Márk Cselovszki x Timbart