Magyar páros világsikere

2020. 14. 05., 8:50am
Az I. Online Cirkuszfesztivál magyar sikerrel ért véget.

Az I. Online Cirkuszfesztivál magyar sikerrel ért véget.

A világ minden tájáról beérkezett, összesen 685 artistaszám közül a többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter II. helyezést ért el.

Az idei év nehéz időszakában a cirkuszok világszerte kénytelenek voltak bezárni, ezért az artistaművészek munka nélkül maradtak. Ám az internetes platformoknak és a cirkuszvilág összefogásának köszönhetően új lehetőségek nyíltak, hogy a műfaj barátai ne maradjanak cirkuszművészet nélkül. Ezért az orosz cirkuszi dinasztiából származó zsonglőr, Dmitry Chernov megálmodta az április 6-tól május 2-ig tartó I. Online Cirkuszfesztivált, amelynek hivatalos partnere a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ volt.

Az I. Online Cirkuszfesztivál casting időszaka április 6-tól 17-ig tartott. Ez alatt a húsz zsűritag véletlenszerűen válogatott az internetre feltöltött számos artista-számból, április 18-án pedig kihirdették a 100 legjobb produkciót. A zsűritagok online leadott értékelése szerint április 22-én a legjobb harminc produkció került kihirdetésre, melyek közül április 25-én a legjobb a tíz került az elődöntőbe.A döntő április 29-én volt, amikor a legjobb négy megmérettetésére került sor és május 2-án hirdették ki az eredményeket.

A húsz főből álló nemzetiközi zsűriben három magyar szakember is értékelte a produkciókat: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, Kristóf Krisztián világhírű gentleman zsonglőr, rendező, a Recirquel társulat menedzsere, és Donnert Sándor, a Donnert Agency igazgatója, a The Magical World of Circus producere, a Groot Kerstcircus den Haag coproducere.

Az első helyezett, az orosz Chizovs Troupe lett magasdrót számával. A csapat győzelmét a Fővárosi Nagycirkusz manézsából online bejelentkező Fekete Péter hirdette ki. A második helyezett a többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter lett pas de deux, magyarul: balett lóháton számmal. A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója a díj mellé járó pénzjutalom egy részét jótékony célra fordítja. A harmadik helyezést az orosz Above the Clouds csoport érdemelte ki hintaszámával, a negyedik helyezést pedig a Fővárosi Nagycirkusz 2018-as téli műsorában is nagy sikert aratott orosz Sergey Nesterov.

Forrás: Szekáry Zsuzsanna