Magyar kultúra, Magyar zene, Magyar fesztiválok

2022. 14. 11., 10:16pm
A kultúraközvetítés dimenziói címmel kétnapos konferenciát rendeznek a Magyar Zene Házában

 

by Szendi Horváth Éva

A tavaszi sikeres együttműködés után újra közös konferenciát szervez a Magyar Fesztivál Szövetség és a PajtaKult csapata. Az eseményre ezúttal a közelmúltban átadott és azóta ikonikussá vált Magyar Zene Házában kerül sor.

A hely szelleméhez igazodva november 17–18-án fókuszba kerülnek a zenei- és fesztiválpiac aktuális kérdései, illetve a Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek hálózata. A komplex programra az egész Kárpát-medencéből várnak fesztiválokat szervező és közösségi tereket működtető szakembereket éppúgy, mint nem szakmabéli érdeklődőket. A konferencia programja felölel számos aktuális témát a kulturális diplomáciától a közösségépítésig, a pályázati lehetőségektől a forrásteremtésig, az előadások mellett vezetett szakmai beszélgetések formájában is. A program szüneteiben pedig teret enged a kötetlen találkozásoknak. A résztvevők megismerhetik a helyszín különlegességeit, mint a Hangdómot, vagy a Hangdimenziók című interaktív kiállítást.

Az eseményt a Magyar Fesztivál Szövetség felkérésére Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója nyitja meg csütörtökön reggel. A Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek hálózat megálmodói, művészek és neves kulturális szakemberek számos perspektívából mutatják be a komplex projektet és annak elemeit, törekvéseit. A konferencia keretében lehetőség nyílik az elérhető pályázati források ismertetésére, valamint pályázati konzultációra az NKA munkatársaival és pályázatíró szakértővel. A program külön figyelmet fordít a fesztiválpiac aktuális kérdéseire – szervezői, támogatói és művész oldalról egyaránt. Felhívják a figyelmet a kultúr-diplomácia lehetőségeire és kihívásaira, de szó lesz a kulturális terek építészeti koncepcióiról is.

Az esemény pénteki napján a Magyar Fesztivál Szövetség Fesztiválminősítő programjának jegyében sor kerül a 2022-ben minősített fesztiválok okleveleinek átadására, valamint a szövetség tagozatainak párhuzamos műhelyprogramjaira. Aznap fókuszba kerülnek a média és kommunikációs csatornák, valamint a kistelepülési kulturális piac kihívásairól is szó lesz.

A szervezők igyekeznek itt teret engedni különleges eseményeknek.

Az Együtt/Működünk – kártyajáték az értékalapú együttműködések fejlesztésére című workshopon a résztvevők saját csapataik fejlesztésére tanulhatnak új technikákat.

Az eseményen többek közt olyan neves szakemberek és ismert művészek szerepelnek az előadók között, mint Szarvas József Kossuth-díjas színművész, Lovasi András Kossuth-díjas zenész, Gőz László zenész, a BMC tulajdonosa, Hegyi Anita a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályának vezetője, Liber Endre, a Halmos Béla Program kollégiumának vezetője, Sándor Cecília kulturális antropológus, a Kultúrpajta és Tündérkert hálózat szakmai vezetője, Horváth László, a Pajtakult kulturális igazgatója, Borsa Kata, a Fesztiválszövetség elnöke és Mezei Dániel médiaszakember, az esemény házigazdája.

A kétnapos rendezvényre a szervezők szeretettel várnak minden fesztiválszervezés, közösségépítés, kultúraközvetítés iránt érdeklődőt. Bíznak benne, hogy az impozáns helyszín és az inspiratív témák nemcsak az információ átadáshoz, tapasztalatcseréhez nyújtanak termékeny talajt, de jövőbeni gyümölcsöző együttműködéseket is megalapozhatnak.

Facebook esemény itt »»

Jegyek és részletek itt »»

Videó itt »»