Magyar kincsek ünnepe

2022. 06. 10., 8:14pm
Az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, a Muzsikás zenekar.

 

by Szendi Horváth Éva

Egy év híján egyidős az idén 50 éves táncházmozgalommal az együttes.

A Muzsikás koncertjein, táncházaiban generációk kerültek közel a népzenéhez. Koncertjeikkel, táncházaikkal az együttes fesztiválok és koncerttermek sztárja, valamint  rendhagyó énekórákkal a mai napig aktívan járja az országot.

A Kossuth- és Womex-díjas zenekar a világ szinte minden részére elvitte a magyar népzene szeretetét az Egyesült Államoktól Indiáig. Októberben először saját fesztivált is életre hívtak, amely két helyszínen, október 7-én a Fonóban, október 8-án pedig a Zeneakadémián várja a közönséget.

—Ezek a zenék nem azért maradtak fönt, mert valaki úgy döntött, hanem mert olyan elementáris erő van bennük, ami az emberi lélek szükségletének fontosak. Olyanok, mint a gyógynövény, hogy sokféle növény van, de a gyógynövény az gyógyít, bevált, kipróbált. Ezek a dallamok is tudnak gyógyítani, a lelket gyógyítják és az a fantasztikus, hogy ez mindenhol működik, a magyar kultúrkörön kívül is hat, nem kell ismerni a szavakat hozzá. Ezért is döntöttünk úgy, hogy erre a zenére tesszük föl az életünket, – nyilatkozta Hamar Dániel a ritmuseshang blognak.

A fesztivál keretében több iskolába jut el a Muzsikás. A már legendás, rendhagyó énekórák rendszerint nemcsak a gyerekeknek jelent életre szóló élményt és formálja közösségüket, hanem a pedagógusoknak is számos,népzenévelkapcsolatos új ismeretet és emlékezetes találkozást kínál.

Kása Béla fotói emblematikusak lettek a táncházmozgalomban. Ez a kiállítás most szélesebb közönséghez jut el, melynek anyagát a művész kifejezetten a fesztivál kérésére válogatta össze.

Petrás Mária 2005 óta lép fel a Muzsikással. A Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas csángó énekes asszonnyal közös koncertjeik mindig ünnepszámba mennek, így lesz ez a Fonóban október 7-én. Másnap a Zeneakadémia Nagytermében már több vendéggel lépnek színpadra. Együtt muzsikálnak Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Kacsó Hangával,  valamint Szabó Dániel duójával.

A fesztivál egyik fénypontja lesz a Huun Huur Tu, a Tuvai Köztársaságból érkező legendás torokénekesek fellépése a Fonóban.

2022. október 6-7-8-án a Zeneakadémián és a Fonóban is várják a népzene-kedvelőket, táncházasokat és a műfajjal még csak ismerkedő érdeklődőket egyaránt

Jegyvásárlás:  https://www.concertobudapest.hu/magyar-kincsek-unnepe-muzsikas