Magyar gasztro sikerek Szingapúrban

2023. 26. 05., 11:18pm
Hazai termékek mutatkoztak be a világkiállításon

 

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Food & Hotel Asia (Food&HotelAsia - FHA) szakkiállítást Szingapúrban, ahol nyolc hazai cég mutatta be világszínvonalú termékét.
A magyar vállalkozók ismét nagy lendülettel képviselték az innovatív magyar élelmiszereket az Agrármarketing Centrum által működtetett, magyar közösségi standon.

A látogatók megismerkedhettek a Lourdes Honey mézeivel, az 1945 óta a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán fogalommá vált MIRELITE Mirsa Zrt. termékeivel. A kiállítók között szerepelt továbbá a Kecskeméti Konzerv Zrt.,

a Botész - Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete, ami több mint hetven termelőt képviselt, és jó példája a vidék összefogásának. A szingapúri 33 fokban mindenki nagy örömmel fogadta a Tutti Élelmiszeripari Kft. fagylaltjait vagy a nagyszerű jégbehűtött tokaji borokat.

A rendezvény egyik nagy figyelmet kapó eseménye, Szijjártó Péter külügyminiszter látogatása volt, aki Szingapúrban széleskörű megbeszéléseket folytatott a kölcsönös befektetési lehetőségek és kereskedelmi együttműködések kialakításának érdekében. Mint elmondta, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára Szingapúr nagy lehetőséget jelent, a városállam ugyanis diverzifikálni kívánja importforrásait, amik nagyon széles körűek, hiszen szinte mindenből behozatalra szorulnak.

Magyarország Szingapúri Nagykövetsége fontos feladatának tartja, hogy elősegítse a magyar cégek megjelenését az országban. Ezért Vitényi Péter, külgazdasági attasé egy évig tartó intenzív egyeztetése előzte meg az export megállapodást nagy mennyiségű magyar mangalica és galambhús szingapúri exportjáról.

- Nagy öröm számomra, hogy segíthettem Vitényi Péter szingapúri külgazdasági attasé urat a mérföldkőnek számító kétoldalú export megállapodás előkészítésében, amit a Görbeházi Galamb Tenyészcentrum tulajdonosa, Barabás János és a Szingapúri Húskereskedelmi Szervezet elnöke, Alvin Kwek írt alá, Szijjártó Péter külügyminiszter úr jelenlétében - kezdte Weidel Walter, export és marketing tanácsadó, majd így folytatta:

-A megállapodás értelmében, összehangoljuk a tevékenységünket annak érdekében, hogy a magyar húsgalamb termékek mielőbb a szingapúri piacra kerülhessenek. Ez az együttműködés példát mutat a későbbiekben, egyéb húsok export előkészítésének is.

Az expo 5 napja alatt több ezer látogató ismerhette meg a kiállítók termékeit és kóstolhatta a magyar különlegességeket. Ezek a bemutatók nagy jelentőségűek a vállalkozások életében, mert itt találhatnak viszonteladó partnerekre, valamint megismerhetik a versenytársaik kínálatát is.